Τσίπρας: Θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη η επιλογή ανώτατων δικαστικών

Ως θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη χαρακτήρισε τη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης η οποία είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όταν δε είχε γίνει αυτό, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της εισήγησής του υπογράμμισε πως «για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση».

«Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή», συνέχισε.

Επιμένοντας στο θέμα της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε: Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της.

Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στη διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.

Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.

Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους.

Δύο γυναίκες στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

Η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη είναι οι δικαστικοί που προκρίθηκαν από την κυβέρνηση για την ηγεσία του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόεδρος του Αρείου Πάγου ορίζεται η κ. Καλού ενώ η κ. Κοκοτίνη θα είναι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα