Τσίπρας: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία

Eπίθεση στην κυβέρνηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελήτηριο.

«Το πιο σημαντικό διακύβευμα για την Ελλάδα, είναι και θα παραμείνει η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων απέναντι στις αυξανόμενες απειλές της Τουρκίας» ανέφερε, σημειώνοντας πως ο «εκλεγείς Πρόεδρος Μπάιντεν έχει, όντως, αποδείξει επί δεκαετίες ότι αποτελεί φίλο της χώρας μας και γνώστη των εξελίξεων στην περιοχή μας». Τόνισε μάλιστα ότι θα παίξει «θετικό για τη χώρα μας ρόλο, την επόμενη περίοδο ευρύτερων ανακατατάξεων».

Σχετικά με το τι θα κάνει η κυβέρνηση με την Τουρκία, επισήμανε πως «πρέπει να αναδείξει ότι η προάσπιση του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο με προσφυγή στην Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, αποτελούν κεντρικό διακύβευμα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Και πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα προασπίσει αποφασιστικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή».

«Αν δεν το καταφέρει, και εγκλωβιστεί σε μια παθητική, μονοδιάστατη πολιτική συμμόρφωσης με τις στρατηγικές επιλογές τρίτων – χωρίς όραμα, χωρίς εθνική στρατηγική – τότε φοβάμαι ότι οι εξελίξεις δε θα είναι θετικές για τη χώρα μας. Σε αυτή την περίπτωση θα καταστεί αδύνατη η προάσπιση των συμφερόντων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή που θα ακολουθήσει».

Κάνοντας λόγο για τα διαθέσιμα όπλα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση:

  • Μπορεί να αξιοποιήσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ που μειώνει τα επίπεδα δανεισμού του δημοσίου και των τραπεζών σε όλες τις χώρες της ΕΕ
  • Έχει τις αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα της ΕΕ και κυρίως την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής δηλαδή την άρση των δημοσιονομικών περιορισμών για το 2020 και το 2021 τουλάχιστον
  • Έχει -ας μη το ξεχνάμε- το απόθεμα ασφαλείας των 37 δις που εμείς αφήσαμε. Γιατί για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία αυτού του κράτους, του σύγχρονου ελληνικού κράτους που συμπληρώνει το 2021, 200 χρόνια ύπαρξης, μια κυβέρνηση άφησε γεμάτα ταμεία στην επόμενη.

«Επομένως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει περισσότερους πόρους και περισσότερα όπλα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν βλέπουμε να το κάνει. Η οικονομία έχει ήδη δεχτεί βαρύτατο πλήγμα καθώς η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο κάνει “πολύ λίγα, πολύ αργά” για να μετριάσει τις επιπτώσεις», ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πως «χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ η πολιτική της οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και νέα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, με το που ανάσαναν βυθίζονται ξανά. Επιχειρήσεις που δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν αυτής της κρίσης δεν θα ξανανοίξουν ποτέ, ενώ το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών ήδη αυξάνεται και πάλι επικίνδυνα».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

«Η λογική των προτάσεων μας στηρίζεται στην ταυτόχρονη ενίσχυση της ζήτησης – δηλαδή του εισοδήματος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της δυνατότητάς τους να καταναλώνουν – αλλά και της προσφοράς, μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων και της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η συγκράτηση της ύφεσης έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης ανάκαμψης για όλους».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ προέχουν τα εξής:

  • Η ανάπτυξη πρέπει να είναι συμπεριληπτική και δίκαιη, πρέπει να αξιοποιεί το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και να ενισχύει τις συνέργειες και τις προσπάθειες που ενώνουν παραγωγικές δυνάμεις, τομείς και κλάδους.
  • Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Αποτελούν αναπτυξιακές ευκαιρίες για τη χώρα μας, αρκεί να αποφύγουμε τον μεγάλο κίνδυνο που ενέχουν αυτές οι μεταβάσεις, που είναι η περεταίρω αύξηση των ανισοτήτων.
  • Προτεραιότητά μας επίσης είναι η ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων στη βιομηχανία και τη μεταποίηση. Το παράδειγμα της πανδημίας και του πολλαπλασιασμού των αρνητικών της επιπτώσεων, λόγω της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού, νομίζω ότι το επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο.
  • Τέλος η στήριξη ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους με ενίσχυση των υποδομών του, η στήριξη και προστασία του περιβάλλοντος, η ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού καθώς και οι υποδομές πολιτικής προστασίας, αποτελούν κορυφαίες για εμάς, προτεραιότητες.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρέπει να υπάρξουν «χρηματοδοτικά κίνητρα με οργανωμένο τρόπο μέσω της Αναπτυξιακής τράπεζας, φορολογικά κίνητρα, σταθερό φορολογικό καθεστώς, διαφανείς απλούς κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα ισχύουν για όλους».

«Ανάπτυξη δίκαιη σε μια κοινωνία με αρχές» είπε συμπεριληπτικά ο Αλέξης Τσίπρας και προειδοποίησε πως «αύριο, μετά την υγειονομική κρίση η Ελλάδα θα αγωνίζεται και πάλι να σταθεί εκ νέου στα πόδια της αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία. Και τότε θα τελειώσουν οι δικαιολογίες. Και θα φανεί στη πράξη η αποτελεσματικότητα και η ικανότητα όσων σήμερα έχουν την εύκολη λύση να τα ρίχνουν όλα στη πανδημία και όχι στις δικές τους επιλογές. Εμείς που έχουμε αποδείξει την αποτελεσματικότητά μας στα δύσκολα, θα είμαστε εδώ», κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα