Τσίπρας: Για πρώτη φορά ξεκάθαρη απόφαση και στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας

«Πρόκειται για απόφαση – τομή, η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η στάση, αν επιλέξει να την συνεχίζει, θα έχει συνέπειες, θα έχει τίμημα»

«Οι επιλογές της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα έχουν συνέπειες, θα υπάχει τίμημα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στη γείτονα χώρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας που σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών Ελλάδας – Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίζει τη λήψη μέτρων για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, τέτοια ξεκάθαρη απόφαση και κυρίως τέτοια απόφαση που να συνοδεύεται από συγκεκριμένα στοχευμένα μέτρα δεν είχε ληφθεί ποτέ. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα την κρίση των Ιμίων το 1996 «όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε κρατήσει ισορροπίες, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ να τα βρούμε μεταξύ μας».

«Αυτή η πολύ σοβαρή μεταστροφή αποτελεί μία επιβεβαίωση της πολυετούς προσπάθειάς μας και της επιτυχούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα μείζονα ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Έχει σημασία, είναι κρίσιμο ότι μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωση η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η στάση, αν επιλέξει να την συνεχίζει, θα έχει συνέπειες, θα έχει τίμημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει ένα σαφές, ξεκάθαρο, αυστηρό, αποφασιστικό μήνυμα, προς την Τουρκία και προς όλες τις κατευθύνσεις. Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και ειδικότερα καταδικάζει τις ενέργειες εξόρυξης που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Το κομβικό σημείο, το σημείο τομής είναι ότι από εδώ και στο εξής η Τουρκία θα γνωρίζει οι αυτές οι κινήσεις, είτε επικοινωνιακές, είτε στρατηγικές είτε τακτικής, δε θα είναι κινήσεις χωρίς τίμημα. Δεν είναι απλό ότι θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για στοχευμένα μέτρα που πιθανόν να έχουν και σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες. Η σημερινή απόφαση δεν είναι μία επικοινωνιακού χαρακτήρα, είναι απόφαση που έχει πάρα πολύ μεγάλη ουσία, είναι απόφαση – τομή» ανέφερε. Όπως είπε, τα μέτρα μπορεί να αφορούν επίσης σε κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών, αλλά και πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει και την εμπειρία και την τεχνογνωσία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα κάνει την κατάλληλη και την καλύτερη δυνατή εισήγηση προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι από πλευράς της η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας αλλά δε θα σταματήσει να πιέζει τη γείτονα χώρα «ώστε να σταματήσει τις παραβατικές ενέργειες και να υπάρξουν νέες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού από εκεί που του αφήσαμε, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς στρατεύματα, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ που είναι και η μόνη λύση που μπορεί να συζητηθεί. «Θέλουμε να έρθει η Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου, να σταματήσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο προεκλογικά ή μετεκλογικά, διαβεβαίωσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι «είναι και πρέπει και να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς». Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ένδειξη, καμία πρόβλεψη τέτοιου είδους επεισοδίου και ότι σε κάθε περίπτωση οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και οι συμμαχίες της χώρας, είναι ικανές προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια εκδοχή.

Σε ερώτηση για το τι μπορεί να συμβεί με το ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, λόγω ενδεχόμενης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός σχολίασε χιουμοριστικά λέγοντας ότι, ούτως ή άλλως, έτσι όπως πάει να γίνει αυτό το ντιμπέιτ, «παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, οπότε μπορεί να βγω με skype απ’ τις Βρυξέλλες».

Απέδωσε, δε, ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη για τον χαρακτήρα του ντιμπέιτ και, ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης καθυστέρησης, ανέφερε ότι είναι ζητήματα που θα τα λύσει η διακομματική στο βαθμό που δεν θα μπορεί εκείνος να είναι εγκαίρως πίσω στην Αθήνα για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

Σχετικά Νέα