Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν με το προσφυγικό στο επίκεντρο

kmllhΟ Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν 45λεπτη συνάντηση το απόγευμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν,στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, που φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη.

Στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει στις δηλώσεις του ότι ο πλήρης σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, παραμένουν προϋποθέσεις για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΟΗΕ,όπου αναμένεται να πάρουν μέρος 50 αρχηγοί κρατών και 5.000 εκπρόσωποι από διάφορες οργανώσεις,ο κ. Τσίπρας θα έχει πολλαπλές ομιλίες και παρεμβάσεις.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας,σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, περίπου στις 13:00.  Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν η πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενόψει του αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.

Παράλληλα,ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση και  με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο  στις 17:00.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ:

Το πρόγραμμα ξεκινά τη Δευτέρα με την υποδοχή των Ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης (Istanbul Congress Center), 07:30-07:50. Εν συνεχεία, από τις 08:00-10:00 πραγματοποιείται η συνάντηση Ηγετών (Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) υπό τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και ακολουθεί η Τελετή Έναρξης Εργασιών της Συνόδου (10:15-10:45). Η Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου θα εξελίσσεται από τις 11:00 έως τις 18:15.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει επίσης και στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: “Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού”.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων , Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Τέλος,σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσα στο καλοκαίρι θα επισκεφτεί   τη Κίνα, όπου θα συνοδεύεται μάλιστα από πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή,ενώ εντός του Ιουνίου, θα πάει στη Βουλγαρία προκειμένου να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή διάσκεψη, ενώ έχει λάβει πρόσκληση να παραβρεθεί στις 15 Ιουλίου σε Ευρω-Ασιατική σύνοδο στη Μογγολία.

 

Σχετικά Νέα