Site icon The Indicator

Τσιόδρας: Τα έχουν δώσει όλα προκειμένου να αποφύγουν τη συντριβή

“Από τη συζήτηση για τις ευρωεκλογές, απουσιάζει η Ευρώπη” είναι η ένσταση που διατυπώνεται από πολλές πλευρές, λίγες μέρες πριν από την προσέλευση των πολιτών της ΕΕ στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και είναι αλήθεια.

Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ στην Α’ Αθηνών, Δημήτρη Τσιόδρα στο thetoc.gr.

Στον δημόσιο διάλογο, ειδικά στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες,κυριαρχεί η εσωτερική πολιτική ατζέντα. Είναι αδικαιολόγητο; Σε μεγάλο βαθμό όχι. Πράγματι σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη θα ήταν απολύτως χρήσιμο για την πορεία της Ένωσης να γίνει μια βαθιά και ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των πολιτών για το μέλλον της ΕΕ και η αντιπαράθεση να εστιαστεί στις διαφορετικές οπτικές μεταξύ των κομμάτων. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε τα ευρωπαϊκά κόμματα (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Ευρωπαϊκή Αριστερά) αφενός να προβάλουν μια κοινή ατζέντα κι αφετέρου να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούν να συγκινήσουν και να σηκώσουν από τον καναπέ τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Κοινό πλαίσιο υπάρχει, όμως όχι ένας ορατό σχέδιο η υλοποίηση του οποίου εξαρτάται από την ψήφο των πολιτών στις εκλογές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει περιορισμένες αρμοδιότητες (παρότι συνεχώς διευρύνονται). Οι σημαντικότερες αποφάσεις για την ΕΕ λαμβάνονται είτε σε συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των ισχυρών (πχ Γερμανία-Γαλλία) είτε σε συνόδους κορυφής κι όχι στο Ευρωκοινοβούλιο. Το πιο ισχυρό όργανο της ΕΕ παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  το οποίο καθορίζει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή των  αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ισχυρότατος παραμένει επίσης ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαρτίζεται από τους υπουργούς κάθε χώρας της ΕΕ, ανάλογα με τον προς συζήτηση τομέα πολιτικής κάθε φορά. Αποτελεί τη  φωνή των κρατών- μελών της ΕΕ, θεσπίζει τη νομοθεσία της ΕΕ και συντονίζει τις πολιτικές της. Η ΕΕ δυστυχώς όχι μόνο κάνει πολύ αργά βήματα προς την κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης, αλλά πληθαίνουν οι πιέσεις για την λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο. Ακολουθείται η αντίστροφη πορεία από αυτήν που απαιτείται. Ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο για τη δημιουργία κάποιου είδους ομοσπονδίας δεν υπάρχει.

Από τη στιγμή που, παρά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, οι αποφάσεις συνεχίζουν να καθορίζονται από τα κράτη-μέλη, δεν είναι απολύτως λογικό και οι πολίτες να κρίνουν τις ευρωπαϊκές εκλογές, έχοντας κατα νου ποιός σε εθνικό επίπεδο είναι εκείνος που θα τους εκπροσωπήσει; Ειδικά στην Ελλάδα, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 4 χρόνια. Είναι δικαιολογημένο να θέλουν να κρίνουν την πορεία της χώρας μετατρέποντας τις ευρωεκλογές σε διαδικασία στήριξης ή καταψήφισης της κυβέρνησης.

Επειδή το αντιλαμβάνονται ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, σχεδίασαν την εκλογική τους καμπάνια με πρότυπο τις πιο “μαυρογιαλούρικες” που έχουμε δει. Τα έχουν δώσει όλα προκειμένου να αποφύγουν τη συντριβή. Το εκλογικό επίδομα που μοιράζουν λίγες μέρες πριν στηθούν κάλπες, θα μείνει στην ιστορία, υποσκελίζοντας τις κατά καιρούς προεκλογικές παροχές ακόμη και τις επιταγές που μοίραζε ο Γ.Ράλλης παραμονές των εκλογών του 1981. Όσο για την ευρωπαϊκή οπτική; Ο κ.Τσίπρας αρνείται να δηλώσει ακόμη και ποιόν θα υποστηρίξει για πρόεδρο της Κομισιόν.

Οι ευρωεκλογές θα επηρεάσουν την πορεία της ΕΕ αλλά δεν θα καθορίσουν το μέλλον της. Είναι εκ των πραγμάτων τεστ για το πώς βλέπουν οι Έλληνες την πορεία της χώρας. Το βράδυ της 26ης Μαϊου δεν θα υπάρχουν ούτε εκτιμήσεις ούτε δημοσκοπήσεις. Θα υπάρχουν αποτελέσματα. Και το μήνυμα προς τον κ.Τσίπρα πρέπει να είναι τόσο καθαρό ώστε να μην επιδέχεται ούτε πολλαπλών ερμηνειών, ούτε αμφισβήτησης: Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ η εξουσία σας αποτελεί παρελθόν.

 

Exit mobile version