Τσαβούσογλου: Θέλουμε διάλογο – Η ΕΕ να απευθύνεται σε όσους δεν μας σέβονται

Στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ απαντά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη δήλωση του, επαναλαμβάνει ότι η Άγκυρα επιθυμεί διάλογο με την Ελλάδα και την Κύπρο, και παράλληλα επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας την να απευθυνθεί σε αυτούς που δεν σέβονται την Τουρκία.

“Η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Το κάλεσμα της ΕΕ δεν πρέπει να απευθύνεται σε εμάς αλλά σε όσους λαμβάνουν μονομερή και προκλητικά μέτρα στην Ανατολική Μεσόγειο και εκείνους που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων”, αναφέρει Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ -παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, η οποία επί της ουσίας υπονόμευσε την έκδοση μιας κοινής δήλωσης των υπουργών για τη ρητή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο-  οι εταίροι εξέφρασαν τη στήριξή τους απέναντι στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ και το περιστατικό με τα δύο πολεμικά πλοία Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή όπου πλέει το Oruc Reis, παρουσιάζοντας και φωτογραφικά ντοκουμέντα και καταρρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για «επίθεση» κατά του τουρκικού ερευνητικού και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν από τη φρεγάτα «Λήμνος».

Γερμανία και Μπορέλ δεν… “ψήνονται” για κυρώσεις

Πάντως, τόσο η γερμανική πλευρά όσο και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ εμμένουν πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ, όπως έχει ζητήσει η Αθήνα. Μια Αθήνα που, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αρνείται το διάλογο με την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να τον αποδεχθεί εάν πρώτα η Άγκυρα δεν σταματήσει να προκαλεί και να αγνοεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και βέβαια πάντοτε με την προϋπόθεση πως το μοναδικό θέμα που θα συζητηθεί είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ.

Ακόμη κι έτσι, βέβαια, ο κ. Μπορέλ στη δήλωσή του αναφέρει πως οι ΥΠΕΞ της ΕΕ επιβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο κι επανέλαβαν ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστά, ζητώντας την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας. Υποβαθμίζει, ωστόσο, την τουρκική παραβατικότητα, καθώς μιλά για «ναυτικές κινητοποιήσεις» της Τουρκίας που «δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων».

Μάλιστα, ο κ. Μπορέλ προσθέτει πως οι ΥΠΕΞ «υπενθύμισαν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις τους με την Τουρκία» και προανήγγειλε ευρύτερη συζήτηση στη επόμενη συνάντηση των υπουργών που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Δένδια, ο κατάλογος των κυρώσεων που έχει ζητήσει η Ελλάδα κατά της Τουρκίας καταρτίζεται και θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Βερολίνου.

Σθεναρή υποστήριξη από Ελλάδα και Αυστρία

Ένθερμη υποστήριξη συνάντησε η Ελλάδα από Γαλλία και Αυστρία, ενώ πέραν του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ, στη συνάντηση του κ. Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, επιβεβαιώθηκε η ισχυρή σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ και επισημάνθηκε η ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στη ΝΑ Μεσόγειο, όπως έγινε γνωστό από την επίσημη ενημέρωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και του State Department. Ο κ. Δένδιας επισήμανε στον ομόλογό του ότι η Τουρκία είναι υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης, καθώς επιλέγει το δρόμο της στρατιωτικοποίησης.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Τζιμ Ρις, τον οποίο ενημέρωσε αναλυτικά για την κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα