Τσαβούσογλου: Στο Αιγαίο υπάρχει το θέμα με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας για «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και την αμφισβήτηση του εναέριου χώρου της Ελλάδας, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας τη Δύση ότι θέλει να ελέγχει την Τουρκία.

«Αυτοί στο εξωτερικό θέλουν την Τουρκία να είναι αδύναμη και ανίσχυρη και όσοι θέλουν να ελέγχουν την Τουρκία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση βάζουν αυτούς τους τίτλους και τα πρωτοσέλιδα. Δεν μπορούν να μας έχουν υπό τον έλεγχο τους και θέλουν να φέρουν στην εξουσία την αντιπολίτευση την οποία την ελέγχουν. Το ίδιο επιχείρησαν να κάνουν και στην Ουγγαρία, απέναντι στον Όρμπαν ένωσαν έξι κόμματα με εντελώς διαφορετικές πολίτικες. Όμως ο λαός», υπογράμμισε.

«Ό,τι και να κάνουμε με την Ελλάδα η αντιπολίτευση μας κατηγορεί. Και όταν υπάρχει ένταση και όταν προσπαθούμε για εξομάλυνση», τόνισε και επισήμανε πως «στα ζητήματα του Αιγαίου, υπάρχει το θέμα του καθεστώς των αποστρατιωτικοποιμένων νησιών, τα νησιά και οι νησίδες  όπως και ο εναέριος χώρος. Το έχω πει στην ομιλία μου στο Κοινοβούλιο, έχω ζητήσει ραντεβού από τον κ. Κιλιτσντάρογλου, αλλά δεν μου έδωσε ραντεβού».

Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την οργή του και ζητά να αποσυρθεί άρθρο του Economist. «Δεν έχουμε καμία δουλειά με όσους επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας» τόνισε και σημείωσε ότι ο λαός θα είναι εκείνος που θα δώσει την κατάλληλη απάντηση στις 14 Μαΐου.

Τα δημοσιεύματα Economist και Washington Post

Στο συγκεκριμένο άρθρο του περιοδικού γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το τέλος του Ερντογάν θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Εξάλλου στον Economist αναφέρεται ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μπορεί να αλλάξει τη χώρα αν κερδίσει τις εκλογές.

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε μάλιστα τα περιοδικά «επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων» και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η εθνική βούληση δεν θα επηρεαστεί από τα εξώφυλλα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Economist είχε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο: «Αν η Τουρκία εκδιώξει τον ισχυρό της άνδρα, οι απανταχού δημοκράτες θα πρέπει να πάρουν θάρρος», παίρνοντας ξεκάθαρα το μέρος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

«Ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να είναι λίγο βαρετός, αλλά είναι ένας πεισματάρης οικοδόμος της συναίνεσης και ταπεινός – το αντίθετο του αντιπάλου του. Αν κερδίσει, θα είναι μια τεράστια στιγμή για τον παγκόσμιο αγώνα για πραγματική δημοκρατία στην Τουρκία και την Ευρώπη. Ο Ερντογάν έκανε κάποια καλά βήματα στα πρώτα χρόνια της θητείας του, αλλά η διαρκής συγκέντρωση εξουσίας έχει θολώσει την κρίση και την ηθική του αίσθηση. Υποστηρίζουμε θερμά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο που προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου.

Σημειώνεται ότι μετά το άρθρο κόλαφο του Economist εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η Washington Post στρέφεται εναντίον του Τούρκου προέδρου, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές στη γείτονα.

Όπως αναφέρει το άρθρο, οι εκλογές της 14ης Μαΐου είναι ευκαιρία να αποτινάξουν τον ζυγό της διακυβέρνησης του Τούρκου προέδρου, σημειώνοντας πως «η σκιά ενός αυξανόμενου δεσποτισμού καραδοκεί στις εκλογές της Τουρκίας».

Εστιάζει στο εσωτερικό της χώρας τονίζοντας πως, τη μεγαλύτερη ζημιά από τα 20 χρόνια εξουσίας του Ερντογάν την υπέστησαν οι ίδιοι οι Τούρκοι: «Ως χαρισματικός τύραννος κυβέρνηση υποδαυλίζοντας τη διαίρεση (…), φυλάκισε πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και άλλους επικριτές του και περιόρισε το χώρο για άνθηση της κάποτε ευημερούσας κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία με μια εκστρατεία καταπίεσης, που εντατικοποιήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016» με πολλούς Τούρκους να φοβούνται να εκφράσουν δημοσίως τις απόψεις τους.

Επιπλέον τον χαρακτηρίζει ως τύραννο, καταλήγοντας: «Αν δεν επικρατήσει ο Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαϊου ή σε πιθανό δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα, εκφράζονται ανησυχίες ότι ο ίδιος και οι οπαδοί του θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Και σε μια χώρα όπου η δημοκρατία είχε σχετικά σταθερό πάτημα, οι ανησυχίες αυτές δείχνουν πόσο βαθιά ο Τούρκος τύραννος έχει ανατρέψει τους κανόνες και τους κινδύνους που εγκυμονεί η επέκταση της αυταρχικής του διακυβέρνησης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα