Τσαβούσογλου: Η Γαλλία να ζητήσει συγνώμη για το περιστατικό στη Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία περιμένει η Γαλλία να της ζητήσει συγνώμη μετά το περιστατικό μεταξύ των τουρκικών και γαλλικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο που ώθησε το Παρίσι να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να ερευνήσει την υπόθεση.

Στις 17 Ιουνίου, το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι μια γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων. Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος ωστόσο διέψευσε την κατηγορία αυτή, λέγοντας πως τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση και ως μέτρο ασφαλείας».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για το περιστατικό που κατήγγειλε η Γαλλία, οι οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα.

Σχετικά Νέα