Τσαβούσογλου για Ελλάδα: Υπάρχουν ιστορικά προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρά το θετικό κλίμα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία λόγω του σεισμού, παραδέχτηκε πως «υπάρχουν ιστορικά και πολύπλοκα προβλήματα».

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Milliyet» σημείωσε πως υπάρχει θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις με την Ελλάδα μετά τους σεισμούς αλλά πρόσθεσε ότι προκειμένου αυτή η θετική ατμόσφαιρα να είναι μόνιμη, οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν βήματα που αυξάνουν την ένταση.

«Υπάρχουν ιστορικά προβλήματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να λύσουμε. Ορισμένα από αυτά είναι πολύπλοκα. Θα πρέπει να υπάρχει ένα ειλικρινές περιβάλλον εργασίας για την επίλυσή τους, όλοι το γνωρίζουν», είπε.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα του «δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου των υδρογονανθράκων» γύρω από την Κύπρο στο πλαίσιο του Κυπριακού, τόνισε ότι η έλλειψη μόνιμης λύσης στην Κύπρο αποτελεί πάντα λόγο έντασης.

Τι είπε για τα F-16

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει εμπλοκή στην εν εξελίξει διαδικασία για τα F-16 μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου είπε: «Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ολοκληρωτική εμπλοκή. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες. Έχουμε προετοιμάσει τα απαραίτητα πακέτα για την παράδοση των F-16 στην Τουρκία ή για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αεροσκαφών.

Υπάρχουν εκείνοι που αντιτίθενται στο Κογκρέσο, αλλά γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες και προς αυτούς που αντιτίθενται. Αναμένουμε ότι μπορεί να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει πρωτίστως να άρει τις αντιρρήσεις στο Κογκρέσο σχετικά με το θέμα των F-16 και ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέσω διαλόγου με τα μέλη του Κογκρέσου που αντιτίθενται στην πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

«Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη σε όπλα και εκπαίδευση στο YPG/PKK στη Συρία», σχολίασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.