

Η Άγκυρα εργάζεται σκληρά για την ανανέωση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια. Η συμφωνία παρατάθηκε τον Νοέμβριο και θα λήξει στις 18 Μαρτίου εάν δεν ανανεωθεί εκ νέου.
Η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι ευχαριστημένη με ορισμένες πλευρές της συμφωνίας.
«Εργαζόμαστε σκληρά για την ομαλή εφαρμογή και την περαιτέρω παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία κατά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες που πραγματοποιείται στην Ντόχα του Κατάρ.
Η Ρωσία έχει πει ότι θα συμφωνήσει στην παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά μόνο αν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των δικών της παραγωγών αγροτικών προϊόντων.
Σήμερα η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε τη θέση αυτή.
«Αν αυτή η συμφωνία είναι ίση, τότε εμείς εκπληρώνουμε πάντοτε το δικό μας μέρος και πρόκειται να το εκπληρώσουμε σε όλες τις συμφωνίες», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, προσθέτοντας πως η Ρωσία θα είναι αντίθετη «σε προκλήσεις και μηχανορραφίες».
Οι αγροτικές εξαγωγές της Ρωσίας δεν στοχοθετούνται ρητά από τις δυτικές κυρώσεις, όμως η Μόσχα λέει πως οι περιορισμοί στις πληρωμές, την υλικοτεχνική υποστήριξη και τις ασφαλιστικές εταιρίες της είναι ένα “εμπόδιο” στην ικανότητά της να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι συζήτησε τις προσπάθειες παράτασης με τον γενικό γραμματέα του Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Σχεδόν 23 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί μέσω της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά μέχρι τις 3 Μαρτίου, σύμφωνα το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Τουρκία που επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας.
Σχετικά Νέα
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για Πάπα Φραγκίσκο: Συνέδεσε το όνομά του με την ακατάβλητη αγάπη του για τους πιο αδύναμους αυτής της γης
Τη βαθύτατη λύπη του για την εκδημία του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου,.
Συλλυπητήρια Κ. Μητσοτάκη για το θάνατο του πάπα Φραγκίσκου
“Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι.
ΣΥΡΙΖΑ: Η επέτειος της 21ης Απριλίου αποτελεί υπόμνηση του καθήκοντος θωράκισης
«Η θλιβερή επέτειος της 21η Απριλίου αποτελεί πάντα υπόμνηση του καθήκοντος θωράκισης και υπεράσπισης.
ΚΚΕ: Οι πρωταγωνιστές της δικτατορίας των συνταγματαρχών ήταν πρόσωπα που υπηρέτησαν τους μηχανισμούς του αστικού κράτους
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τη “μαύρη” επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας.