Κοινές περιπολίες στη Συρία ανακοίνωσαν «τσάρος» και «σουλτάνος»

Ρώσοι και Τούρκοι στρατιώτες θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες στη Συρία σε βάθος 10 χιλιομέτρων, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ακόμα πως οι κουρδικές δυνάμεις καλούνται να αποσυρθούν από τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων στη βορειοανατολική Συρία εντός 150 ωρών από το βράδυ της Τετάρτης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων.

H Συρία πρέπει να απελευθερωθεί από την παρουσία ξένων δυνάμεων, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πούτιν, μετά τη συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν, η οποία όπως τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος οδήγησε σε ιστορικές αποφάσεις για τη Συρία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Πούτιν υποστήριξε ότι πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τους Κούρδους, ενώ προειδοποίησε ότι οι τρομοκράτες δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν την τουρκική στρατιωτική επιχείρησης.

Oι πρόεδρος της Τουρκίας και της Ρωσίας υπογράμμισαν ότι δεν θα αποδεχτούν οποιαδήποτε αποσχιστική ατζέντα στη Συρία.

Συρία: Στο μέτωπο ο Ασαντ

Η μάχη στην επαρχία Ιντλίμπ είναι κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος την επισκέφθηκε σήμερα.

Ο Άσαντ επέκρινε σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία και επανέλαβε τη δέσμευσή του να ανακαταλάβει τις περιοχές που η Δαμασκός έχει χάσει έπειτα από χρόνια εμφυλίου.

Ο Άσαντ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την επίσκεψή του στη γραμμή του μετώπου στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρα. Το μέτωπο αυτό χωρίζει τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία- και τους τζιχαντιστές από τις περιοχές που ελέγχει ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Μόσχας.

Η επίσκεψη του Άσαντ είναι η πρώτη Σύρου προέδρου στην περιοχή
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Σύρου προέδρου στην περιοχή, η οποία εξακολουθεί να μην είναι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, από την έναρξη του εμφυλίου το 2011.

Ο Άσαντ εθεάθη εν μέσω διοικητών του στρατού και στρατιωτών στην πόλη Χομπέιτ, την οποία ανακατέλαβε ο συριακός στρατός τον Αύγουστο στο πλαίσιο της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ και των περιχώρων της, στην οποία συμμετείχε και η Ρωσία.

Σχετικά Νέα