Τσαντ: Εξι νεκροί και πάνω από 650 συλλήψεις στις διαδηλώσεις κατά της στρατιωτικής χούντας

Περισσότεροι από 650 άνθρωποι συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη κατά τη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων εναντίον της στρατιωτικής χούντας στο Τσαντ και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας της Ντζαμένα.

Έγιναν 653 συλλήψεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων την Τρίτη και 58 την Τετάρτη, δήλωσε ο Γιουσούφ Τομ, προσθέτοντας ότι «προσάγονται στη δικαιοσύνη, οι περισσότεροι έχουν ήδη προσαχθεί και πολλοί έχουν αφεθεί ελεύθεροι».
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ντζαμένα και στο νότιο τμήμα της χώρας σύμφωνα με τις αρχές, εννέα σύμφωνα με μια τοπική ΜΚΟ. Από αστυνομικά πυρά.

Οι κινητοποιήσεις έγιναν κατά του λεγόμενου «μεταβατικού» Στρατιωτικού Συμβουλίου που ανέλαβε την εξουσία στο Τσαντ μετά τον περίεργο θάνατο του προέδρου της χώρας της Κεντρικής Αφρικής, Ιντρίς Ντεμπί, στις 20 Απριλίου.

Πραξικόπημα

Το κλίμα είναι τεταμένο στο Τσαντ μετά τον αιφνίδιο θάνατο του προέδρου Ντεμπί, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος κυβερνούσε επί τρεις δεκαετίες τη χώρα. Ο Ντεμπί σκοτώθηκε στις 19 Απριλίου, όταν πήγε να επιθεωρήσει στρατιωτικές μονάδες που μάχονται με αντάρτες. Την εξουσία ανέλαβε ένα στρατιωτικό συμβούλιο με επικεφαλής τον γιο του, Μαχάματ Ιντρίς Ντεμπί, όμως ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν «πραξικόπημα» την εξέλιξη αυτή.

Αψηφώντας την απαγόρευση κινητοποιήσεων που έχει επιβάλει ο στρατός κατά την περίοδο του εθνικού πένθους για τον Ντεμπί, οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντζαμένα και άλλων αστικών κέντρων, ζητώντας τη μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς.

Στο ανώτερο δικαστήριο της πρωτεύουσας, δεκάδες διαδηλωτές μεταφέρθηκαν σήμερα κατά ομάδες με οχήματα δυνάμεων επιβολής του νόμου από αστυνομικά τμήματα από διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, αναφέρουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η πλειονότητα των διαδηλωτών διαμαρτύρονται επίσης ενάντια στην πολιτική της Γαλλίας, που κατηγορείται ότι στηρίζει την στρατιωτική χούντα καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ταξίδεψε στην Ντζαμένα για να συναντήσει τις νέες αρχές με την ευκαιρία της κηδείας του στρατηγού Ντεμπί, ο μοναδικός ηγέτης δυτικού κράτους που παρευρέθηκε στην κηδεία. Έπειτα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «καταδικάζει εμφατικά την καταστολή των διαδηλώσεων και τη βία» που σημειώθηκε την Τρίτη στην Ντζαμένα.

Ένα νέο κάλεσμα για διαδηλώσεις έγινε για την Τετάρτη το πρωί, αλλά είχε μικρή συμμετοχή.

 

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα