

«Η βασική μεταρρύθμιση που δρομολογείται αυτή τη στιγμή στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με τη σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική». Αυτό επεσήμανε σήμερα στην ολομέλεια της βουλής ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2021.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση διαφορετική από αυτές που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια» και τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής: « Είναι μια μεταρρύθμιση που προνοεί για τις συντάξεις των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Διαχειρίζεται το ασφαλιστικό σαν εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας. Δεν ρυθμίζει τα τρέχοντα, αλλά κοιτάζει ξεκάθαρα στο μέλλον».
Ο κ. Τσακλόγλου, αναφερόμενος στο ζήτημα της οργάνωσης και διοίκησης του νέου συστήματος της επικουρικής ασφάλισης που θα τεθεί σε ισχύ από το 2022, επεσήμανε ότι «επειδή πιστεύουμε στον κρίσιμο ρόλο του Δημοσίου και δεν θεωρούμε πως η ποιότητα και η αριστεία είναι ασυμβίβαστες με το Δημόσιο, ο νέος συμπληρωματικός πυλώνας δημόσιας κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης θα λειτουργεί με διαφάνεια, αξιολόγηση, λογοδοσία και πρότυπες δομές διοικητικής διακυβέρνησης».
Επίσης, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τόνισε ότι «παρά τις αναπόφευκτες καθυστερήσεις που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας, ο ΕΦΚΑ προχωρά στη ριζική θεραπεία του χρόνιου προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων μέσω της σταδιακής εισαγωγής των ψηφιακών συντάξεων».
Επίσης, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «θα δαπανήσει 3,6 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας για το 2020 και άλλα 2,5 δις ευρώ για το 2021».
Τα έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης
Σχετικά με τα έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε τα εξής: «Αυτά για το 2020 εκτιμώνται σε 44,1 δις ευρώ, ενώ οι δαπάνες στα 44 δις. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2021 ανέρχονται σε 43,4 και 42,7 δις. Από τα συνολικά έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, 21,9 δις το 2020 και 20,6 δις το 2021 αποτελούν μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξη του κράτους πρόνοιας από τον προϋπολογισμό».
Σχετικά Νέα
Κ.Τσουκαλάς: Χρειάζονται λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα όπως η έκπτωση του ενοικίου από το φορολογητέο εισόδημα
Την εκτίμηση ότι οι Έλληνες πολίτες πέρασαν το πιο ακριβό Πάσχα, κάτι το οποίο.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Ουσιαστικό βήμα προς τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ο συνεδριακός τουρισμός
Το νεόδμητο συνεδριακό κέντρο του Theartemis Palace Hotel στο Ρέθυμνο επισκέφθηκε πρόσφατα η υπουργός.
Σ.Παπασταύρου: Έρχονται άμεσα επιδοτήσεις για ΜμΕ
Τις προσεχείς πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόσο σε ενεργειακά όσο και χωροταξικά.
Θ.Κοντογεώργης: Επιδιώκουμε η ανάπτυξη να επιστρέφει στην κοινωνία με παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα
Τα ζητήματα της οικονομίας – ελληνικής και διεθνούς – ήταν το βασικό θέμα συζήτησης.