Τσακαλώτος κατά κυβέρνησης για προσφυγικό: Δε βλέπω ούτε αποτελεσματικότητα, ούτε δικαιώματα, ούτε ανθρωπισμό

Ένα απόσπασμα ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη από τον Φλεβάρη του 2017 σχετικά με το προσφυγικό υπενθύμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

«Αυτό που συμβαίνει στη Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της διαχειριστικής αποτυχίας της σημερινής Κυβέρνησης. Μια αποτυχία που οφείλεται τόσο σε ιδεοληπτικές εμμονές, όσο και σε προκλητική ανικανότητα. Μόνο που, στο ζήτημα αυτό, ο κ. Πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει αυτό που συνηθίζει. Να φορτώνει σε άλλους τις δικές του ευθύνες. Η αποτυχία είναι όλη δική του» είχε πει τότε ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είχε προσθέσει χαρακτηριστικά: «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Αυτή είναι η κρίσιμη λέξη: Αποσυμφόρηση. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος μόνα τους. Ειδικά τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, έχουν ξεπεράσει τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Και αυτό πρέπει να αλλάξει».

Με βάση αυτά ο κύριος Τσακαλώτος έθεσε κατά την ομιλία του στους βουλευτές της ΝΔ μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«• Γιατί εγκαταλείφθηκε η αποσυμφόρηση ως πολιτική που θεωρούσε ο κ. Μητσοτάκης το 2017 κλειδί για τη λύση και υιοθετήθηκε η αποτροπή;
• Γιατί η ΝΔ οδηγείται από τη δεξιά ρητορική Βορίδη-Σαμαρά και έχει εγκαταλείψει αυτά που έλεγε ο ίδιος ο Αρχηγός της το 2017;
• Τι έγινε με το επιτελικό κράτος;
• Πως εξηγείται εσείς ότι ο αριθμός των προσφύγων είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε αυτά τα νησιά;
• Πώς θα αντιμετωπίσει η ΝΔ αυτή την κατάσταση; Με κλειστά κέντρα;
• Κι όταν οι επιλογές της κυβέρνησης για τα κλειστά κέντρα συναντούν την αντίδραση των νησιωτών η απάντηση της κυβέρνησης θα είναι η επίταξη της περιουσίας τους; Κι όταν αντιδρούν στην επίταξη της περιουσίας θα στέλνετε ΜΑΤ και θα δέρνετε τον κόσμο; Αυτή είναι η απάντησή της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας;
Και για να τα καλύψει όλα αυτά θα συνεχίσει η κυβέρνηση μέσω του κ. Πέτσα να λέει ότι επειδή έχουμε ιούς πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα γιατί κινδυνεύει η δημόσια υγεία;»

 

«Έτσι λοιπόν, με βάση όλα τα παραπάνω, δημιουργούνται απορίες πότε θα φανεί η αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους.  Γιατί η αποτελεσματικότητα και η επιτελικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του γενικού επιτελείου στρατού της Γερμανίας όταν τον Αύγουστο του 1914 υποσχέθηκε στον Κάιζερ ότι θα είναι στο Παρίσι ως τα Χριστούγεννα. Και τρία χρόνια μετά και τρία εκατομμύρια θύματα μετά είχε ο Κάιζερ είχε κερδίσει μια περιοχή που αντιστοιχούσε σε μισό γήπεδο ποδοσφαίρου 7 επί 7» συνέχισε.

Ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε την κυβέρνηση αφού δεν μπορεί να έχει αποτελεσματικό, επιτελικό κράτος, μέχρι να το φτιάξει θα μπορούσε να αποδείξει ότι έστω έχει κάποιον ανθρωπισμό.

Θα μπορούσε να αποδείξει ότι είναι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που υποτίθεται ότι στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κλείνοντας ανέφερε ότι με αυτά που γίνονται η ΝΔ έχει πάρει πίσω όλες τις υποσχέσεις της προς τον ελληνικό λαό για αποσυμφόρηση των νησιών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εξηγήσει στον ελληνικό λαό και πρέπει να ενεργήσει με ανθρωπισμό και με σεβασμό στα δικαιώματα.

«Γιατί αυτή τη στιγμή κανείς δεν βλέπω ούτε αποτελεσματικότητα, ούτε δικαιώματα και λιγότερο από όλα ανθρωπισμό» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Νέα