

Ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν έχει φθάσει τους 103 νεκρούς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, νεκροί είναι τουλάχιστον 90 Αφγανοί και τουλάχιστον 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
O Τζο Μπάιντεν διαμηνύει ότι «θα κυνηγήσουν» τους δράστες
Καμικάζι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) επιτέθηκαν χθες Πέμπτη στο πλήθος Αφγανών που περίμενε στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ με την ελπίδα να μπορέσει να φύγει από τη χώρα για να σωθεί από το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους 13 Αμερικανούς στρατιωτικούς.
KABUL SUICIDE ATTACKS: @IanPannell reports after the devastating terror attacks in Kabul that killed at least 13 U.S. service members and dozens of Afghans, with Pres. Biden addressing the nation, calling the Americans who lost their lives “heroes.” https://t.co/uYhQDir8yx pic.twitter.com/ZVkUYie6jM
— World News Tonight (@ABCWorldNews) August 27, 2021
Δεκατρείς αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν στην επίθεση που άρχισε με την πυροδότηση των εκρηκτικών που είχαν ζωστεί δύο καμικάζι και συνεχίστηκε με πυρά από τζιχαντιστές στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ χθες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Πενταγώνου.
Ο «δέκατος τρίτος αμερικανός στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην πύλη Άμπι», διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM).
Ο αριθμός των τραυματιών «ανέρχεται πλέον σε 18», πρόσθεσε.
Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός των θυμάτων που είχε δημοσιοποιήσει το Πεντάγωνο έκανε λόγο για 12 νεκρούς και 15 τραυματίες.
Αυτή η πρώτη φονική επίθεση μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία την 15η Αυγούστου καταγράφηκε μερικές ημέρες προτού αποπερατωθεί η αποχώρηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, την 31η Αυγούστου, έπειτα από 20 χρόνια άκαρπου πολέμου με τους ισλαμιστές.
Το καθεστώς των Ταλιμπάν έκανε λόγο για 20 νεκρούς και 52 τραυματίες. Άλλες πηγές δίνουν πολύ πιο βαρύ απολογισμό. Το CBS News, επικαλούμενο το αφγανικό υπουργείο Υγείας, έκανε λόγο για τουλάχιστον 90 νεκρούς. Το Αλ Αραμπίγια έκανε λόγο για τουλάχιστον 72 νεκρούς και 158 τραυματίες.
Την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ
Μια τρίτη ισχυρή έκρηξη ακούστηκε τα μεσάνυχτα στην Καμπούλ, προκαλώντας τον φόβο πως βρισκόταν σε εξέλιξη νέα επίθεση. Όμως το καθεστώς των Ταλιμπάν ανέφερε λίγο αργότερα ότι επρόκειτο για καταστροφή εξοπλισμού του αμερικανικού στρατού στο αεροδρόμιο, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από τις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εκφράστηκε από τον Λευκό Οίκο για την κρίση στο Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε πως η επιχείρηση θα «συνεχιστεί» ως την 31η Αυγούστου, που επιβεβαίωσε ότι παραμένει η προθεσμία για την αποπεράτωση της επιχείρησης εκκένωσης και την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από τη χώρα. Υπεραμύνθηκε εκ νέου της απόφασής του να προχωρήσει στην αποχώρηση.
Χαρακτηρίζοντας «ήρωες» που εκτελούσαν «επικίνδυνη και αλτρουιστική αποστολή για να σώσουν τις ζωές άλλων» τους πεσόντες, ο κ. Μπάιντεν διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα «καταδιώξουν» το ΙΚ, θα ανταποδώσουν το πλήγμα με «δύναμη και ακρίβεια»: «θα τους κάνουμε να πληρώσουν», τόνισε. Έχει ήδη ζητήσει να καταρτιστούν και να του παρουσιαστούν επιχειρησιακά σχέδια για να χτυπηθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), πρόσθεσε, λέγοντας πως θα εμπλέξει επιπλέον δυνάμεις εάν απαιτηθεί.
«Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρήσουμε, θα σας κυνηγήσουμε και θα πληρώσετε», είπε ο κ. Μπάιντεν, απευθυνόμενος στους υπεύθυνους για το μακελειό.
President Biden mourned the U.S. service members and Afghans killed in the attacks at the Kabul airport on Thursday and addressed those responsible: “We will hunt you down and make you pay.” https://t.co/YXINpuW0qb pic.twitter.com/B8b7vvRhi3
— The New York Times (@nytimes) August 27, 2021
Αντιδρώντας στην επίθεση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, συγκάλεσε νωρίτερα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Αφγανιστάν.
Η Ουάσινγκτον είχε καταστήσει σαφές ήδη νωρίτερα πως θα συνεχίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων και αφγανών πολιτών, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά πια.
Δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν την επίθεση τονίζοντας πως δεν πρέπει να σταματήσει η επιχείρηση εκκένωσης, που ως χθες επέτρεψε να εγκαταλείψουν τη χώρα σχεδόν 100.000 άνθρωποι.
Χιλιάδες Αφγανοί συνέχιζαν να είναι συγκεντρωμένοι χθες στο διεθνές αεροδρόμιο παρά τις προειδοποιήσεις που είχαν απευθύνει οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Αυστραλίας και άλλων κρατών περί επικείμενης «τρομοκρατικής» ενέργειας.
ΠΡΟΣΟΧΗ – ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!
#Breaking another footage (Strong Graphics +18)
The number of Injuries and deads cross 100#Kabulairport pic.twitter.com/63cgEOsj1o
— Aśvaka – آسواکا News Agency (@AsvakaNews) August 26, 2021
Το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν, μέσω του εκπροσώπου του Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, με τη σειρά του «καταδίκασε σθεναρά» τις «βομβιστικές επιθέσεις», σπεύδοντας να τονίσει πως διαπράχθηκαν στον τομέα ευθύνης του αμερικανικού στρατού.
Μετά την ταχεία ανακατάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές αντάρτες, το μεγάλο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι η τελευταία τοποθεσία του Αφγανιστάν όπου βρίσκονται ξένα στρατεύματα, κυρίως μέλη του στρατού των ΗΠΑ.
NATO και ΕΕ κάλεσαν να συνεχιστεί η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ παρά την «τρομοκρατική επίθεση».
Πανικός
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε την «απόλυτα ειδεχθή» επίθεση. Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις πτήσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης, όπως και η Ολλανδία, ο Καναδάς, το Βέλγιο. Άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία και η Γαλλία, έκαναν σαφές πως συνεχίζουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων.
Μετά τις εκρήξεις το Παρίσι ανακοίνωσε τον επαναπατρισμό στο Παρίσι, για λόγους ασφαλείας, του πρεσβευτή Νταβίντ Μαρτινόν, που παρέμενε στο αεροδρόμιο ως χθες.
WARNING: GRAPHIC CONTENT – Islamic State struck the crowded gates of Kabul airport in a suicide bomb attack killing scores of civilians and 12 U.S. troops https://t.co/aepkL9l9Na pic.twitter.com/bqUKCXEM1j
— Reuters (@Reuters) August 26, 2021
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές η μια από τις εκρήξεις έγινε κοντά στην πύλη Άμπι, μια από τις τρεις προσβάσεις στο νοσοκομείο.
«Ήταν μια πελώρια έκρηξη μέσα στο πλήθος που περίμενε μπροστά σε πύλη του αεροδρομίου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας, ο Μιλάντ.
Άλλος αυτόπτης μάρτυρας είδε «έναν άνδρα να τρέχει κρατώντας στην αγκαλιά του ένα τραυματισμένο παιδί».
Ο ρυθμός των πτήσεων, που επιταχυνόταν τις προηγούμενες ημέρες, είχε αρχίσει να επιβραδύνεται την Τετάρτη.
Σύμφωνα με καταμέτρηση του Λευκού Οίκου το πρωί χθες Πέμπτη, 13.400 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, οι 5.100 με αμερικανικά μεταγωγικά και 8.300 με 74 συμμαχικά αεροσκάφη, παρά το χάος στο αεροδρόμιο από τη μαζική ροή υποψηφίων προσφύγων.
Today in Kabul, a terror attack killed 13 American service members. These courageous service members died while saving countless lives. They are heroes.
— Vice President Kamala Harris (@VP) August 27, 2021
Προχθές Τετάρτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, διαβεβαίωσε πως οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να αφήσουν τους Αμερικανούς και Αφγανούς που «κινδυνεύουν» να φύγουν ακόμη και μετά την 31η Αυγούστου. Η Γερμανία ανέφερε πως έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι εμπορικές πτήσεις θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν.
«Οδυνηρή στιγμή»
Το επικείμενο τέλος της επιχείρησης εκκένωσης εγείρει την ανησυχία ότι πολλοί Αφγανοί που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια για τις ξένες δυνάμεις ή για την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση -η οποία κατέρρευσε- και αισθάνονται πως απειλούνται από τους Ταλιμπάν, δεν θα μπορέσουν να φύγουν έγκαιρα.
«Πρόκειται για οδυνηρή στιγμή» διότι «κόσμος που είχε δικαίωμα να μεταφερθεί στην Ολλανδία θα εγκαταλειφθεί», συνόψισαν η ολλανδή υπουργός Εξωτερικών Σίγκριντ Κάαχ και η ολλανδή υπουργός Άμυνας Ανκ Μπάιλεβελντ.
Injured people are seen being carried away to hospital in Kabul after two explosions outside of the airport.
Follow live updates on this breaking story: https://t.co/gBsX1lCZRN pic.twitter.com/bSrA5dMoWX
— Sky News (@SkyNews) August 26, 2021
Το ΙΚΧ έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις πιο πολυαίμακτες επιθέσεις των τελευταίων ετών στο Αφγανιστάν, με εκατοντάδες νεκρούς. Βάζει στο στόχαστρο πάνω απ’ όλα μουσουλμάνους που θεωρεί συλλήβδην αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Ανέλαβε έτσι την ευθύνη για την επίθεση εναντίον σιιτικού γάμου στην Καμπούλ τον Αύγουστο του 2019, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 91 ανθρώπους.
Παρότι πρόκειται για δυο σουνιτικές ριζοσπαστικές ένοπλες οργανώσεις, το ΙΚ και οι Ταλιμπάν έχουν ανταγωνιστική σχέση που χαρακτηρίζεται από το αμοιβαίο μίσος.
Την Πέμπτη αναλυτές είχαν επισημάνει πως η δραστηριότητα του ΙΚΧ είχε σταματήσει σχεδόν τελείως για 12 ημέρες, πιθανή ένδειξη πως σχεδίαζε μεγάλη επίθεση.
Οι προειδοποιήσεις όμως δεν απέτρεψαν, πριν από τις εκρήξεις, τους χιλιάδες Αφγανούς να παραμείνουν στην περιοχή του αεροδρομίου.
Πολλοί Αφγανοί φοβούνται πως οι Ταλιμπάν θα επιβάλλουν το ίδιο είδος φονταμενταλιστικού, βάρβαρου καθεστώτος όπως αυτό που καταδυνάστευε τη χώρα από το 1996 ως το 2001.
Ειδικά οι γυναίκες και τα μέλη εθνικών μειονοτήτων ανησυχούν για την τύχη τους.
Αφού κατέλαβαν ξανά την εξουσία, οι Ταλιμπάν αποπειρώνται να παρουσιάσουν πιο μετριοπαθές πρόσωπο, χωρίς να πείθουν πολλούς.
Η επιχείρηση εκκένωσης επιταχύνθηκε μετά την επίθεση
Η επιχείρηση εκκένωσης αμάχων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ επιταχύνθηκε μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση, δήλωσε δυτικός αξιωματικός που βρίσκεται επιτόπου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Γίνονται συχνές απογειώσεις αεροσκαφών, διαβεβαίωσε ο αξιωματικός, που δεν κατονομάζεται.
Είναι αδύνατον να απομακρυνθούν όλοι οι Αφγανοί που το επιθυμούν από τη χώρα εντός προθεσμίας, αναγνωρίζει ο Λευκός Οίκος.
Η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, αναγνώρισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι θα είναι αδύνατον να απομακρυνθεί κάθε Αφγανός που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα του εντός της προθεσμίας για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από την Καμπούλ, δηλαδή ως την 31η Αυγούστου.
Σύμφωνα με την κυρία Ψάκι δεν υπάρχει πάντως καμιά προθεσμία όσον αφορά τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να βοηθήσει κάθε Αμερικανό που το επιθυμεί να φύγει από το Αφγανιστάν, ακόμη και μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.
Οι ΗΠΑ απομάκρυναν πάνω από 100.000 ανθρώπους από τη 14η Αυγούστου (Λευκός Οίκος)
Πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν από τη 14η Αυγούστου, παραμονή της κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ως χθες Πέμπτη, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
«Από τη 14η Αυγούστου, οι ΗΠΑ απομάκρυναν και βοήθησαν στην απομάκρυνση περίπου 100.100 ανθρώπων», διευκρίνισε ο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας.
Σχετικά Νέα
Ποιοι θα λαμβάνουν την επιστροφή ενοικίου και ποιοι το επίδομα των 250 ευρώ
Με τη φράση «το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε σήμερα αποτελεί έναν ασφαλή βατήρα», ο.
Μόνιμα μέτρα στήριξης σε τρεις κατευθύνσεις
Σε τρεις κατευθύνσεις τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά.
Πάπας Φραγκίσκος: Η διαθήκη του και η επόμενη ημέρα στο Βατικανό
Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών χθες Δευτέρα του Πάσχα προκάλεσε.
Την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου
Στη διαθήκη του, που δημοσιοποιήθηκε από το Βατικανό απόψε, ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε ότι.