«Τρομοκρατική επίθεση» οι πυροβολισμοί σε τζαμί στο Όσλο – Στις ΗΠΑ, διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού μετά το μακελειό

Νορβηγία: Ως “τρομοκρατική επίθεση” αντιμετωπίζεται το επεισόδιο με πυροβολισμούς σε τζαμί – “ο δράστης είχε εξτρεμιστικές απόψεις”

Η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιμετωπίζει ως «απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης» τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν χθες, Σάββατο, σ’ ένα τζαμί στα περίχωρα του Όσλο.

«Ο δράστης της επίθεσης είχε εξτρεμιστικές απόψεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου για τον ύποπτο, έναν Νορβηγό περίπου 20 ετών, ο υπαρχηγός της αστυνομίας του Όσλο Ρούνε Σκγιόλντ. «Είχε ξενοφοβικές θέσεις, ήθελε να σπείρει τον τρόμο».

Η επίθεση εναντίον του ισλαμικού κέντρου Αλ Νουρ στο Μπέρουμ, προάστιο του Όσλο, είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρό τραυματισμό ενός ανθρώπου.

Μερικές ώρες μετά την επίθεση, η αστυνομία ανακάλυψε το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας, συγγενή του υπόπτου, στην κατοικία τους, με αποτέλεσμα να αρχίσει έρευνα για φόνο σε σχέση με τους πυροβολισμούς στο τζαμί.

Κατά την ανάκρισή του στη διάρκεια της νύκτας, ο ύποπτος αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως έχουμε να κάνουμε με απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε ο Ρούνε Σκιόλντ αναφερόμενος στην έρευνα.

Ο ύποπτος πυροβόλησε μέσα στο τζαμί, στο οποίο ήταν παρόντες τρεις πιστοί. Ακινητοποιήθηκε από ένα άτομο που τον παρέδωσε στους αστυνομικούς που έσπευσαν επιτόπου. Αυτοί βρήκαν επάνω του δύο πυροβόλα όπλα, ο τύπος των οποίων δεν διευκρινίσθηκε.

Μήνυμα, που ο ύποπτος φέρεται ότι είχε αναρτήσει σ’ ένα φόρουμ στο Ίντερνετ λίγο πριν προχωρήσει στην επίθεση, κάνει λόγο για έναν «φυλετικό πόλεμο» και πλέκει το εγκώμιο του δράστη της επίθεσης εναντίον δύο τζαμιών που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στη Νέα Ζηλανδία και στη διάρκειά της σκοτώθηκαν 51 άνθρωποι.

Σ’ αυτό το στάδιο δεν μπορούν να πιστοποιηθούν με βεβαιότητα η αυθεντικότητα του μηνύματος και η ταυτότητα του συντάκτη του.

Αυτό το επεισόδιο έχει προκαλέσει φόβο στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Νορβηγίας, η οποία άρχιζε σήμερα τους εορτασμούς της Αΐντ αλ-Άντχα.

«Η τρομοκρατική επίθεση στο Μπέρουμ είναι το αποτέλεσμα ενός διαρκούς μίσους εναντίον των μουσουλμάνων που μπόρεσε να διαδοθεί στη Νορβηγία χωρίς οι νορβηγικές αρχές να πάρουν στα σοβαρά αυτή την εξέλιξη», κατήγγειλε το Ισλαμικό Συμβούλιο Νορβηγίας, μια οργάνωση-ομπρέλα που αντιπροσωπεύει τους μουσουλμάνους.

Η αστυνομία του Όσλο ενίσχυσε σήμερα τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τους εορτασμους, κυρίως αποφασίζοντας οι περιπολοί της να είναι ένοπλες, κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως.

Πρόκειται για «μια άμεση επίθεση εναντίον των νορβηγών μουσουλμάνων», «εναντίον της ελευθερίας της θρησκείας» και «εναντίον της Νορβηγίας, επειδή ήταν μια επίθέση με στόχο Νορβηγούς που έχουν ρίζες σε άλλες χώρες», τόνισε στο Facebook η πρωθυπουργός της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ.

«Σήμερα καταδικάζουμε την επίθεση στο πλευρό των νορβηγών μουσουλμάνων», πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Μία εβδομάδα μετά το μακελειό στο Τέξας, θύματα της επίθεσης και κάτοικοι του Ελ Πάσο διαδηλώνουν και καταδικάζουν τον ρατσισμό

Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Μπέτο Ορούρκ συμμετείχε σήμερα σε μια διαδήλωση στην πόλη Ελ Πάσο του Τέξας για να καταδικάσει, μαζί με τους άλλους διαδηλωτές, θύματα και κατοίκους, την πολύνεκρη ένοπλη επίθεση της περασμένης εβδομάδας, ενώ, απευθυνόμενος στο πλήθος, κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι εν μέρει υπεύθυνος για το μίσος που όπλισε το χέρι του δράστη.

Ο ένοπλος, ο 21χρονος Πάτρικ Κρούσιους, σκότωσε 22 ανθρώπους, οι περισσότεροι Ισπανόφωνοι, όταν άνοιξε πυρ σε κατάστημα της αλυσίδας Walmart το περασμένο Σάββατο. Ομολόγησε, όταν παραδόθηκε, ότι στόχος του ήταν οι «Μεξικανοί».

Πριν από το μακελειό, είχε αναρτήσει ένα μανιφέστο στο διαδίκτυο που ξεχείλιζε από αντιμεταναστευτικό μίσος.

Ο Ορούρκ είπε ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος φέρει μερίδιο ευθύνης για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ τροφοδότησε τον φυλετικό διχασμό με την εμπρηστική ρητορική του και τις πολιτικές του για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στις ΗΠΑ.

«…Το Ελ Πάσο άντεξε το πλήγμα αυτού του μίσους και αυτού του ρατσισμού που διέπραξαν όχι μόνο λευκοί εθνικιστές και τρομοκράτες και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και νεοναζιστές αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δημοκρατικός υποψήφιος, απευθυνόμενος στο πλήθος.

Ο Μπέτο Ορούρκ συμμετείχε, μαζί με περισσότερους από 100 ανθρώπους, στην πορεία, που ξεκίνησε από ένα πάρκο κι ολοκληρώθηκε στο δικαστήριο, απέναντι από τον δρόμο που βρίσκεται η φυλακή, όπου κρατείται ο Κρούσιους.

«Αυτή η κοινότητα δίνει επίσης το παράδειγμα και τη λύση σε μια χώρα που δεν υπήρξε ποτέ πιο διχασμένη από σήμερα» υπογράμμισε ο πολιτικός. Αυτή η κοινότητα «αποτέλεσε το επίκεντρο του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων στην πολιτεία του Τέξας».

Την κινητοποίηση στο Ελ Πάσο οργάνωσε η οργάνωση League of United Latin American Citizens (LULAC), η παλαιότερη οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων των Ισπανόφωνων.

Η Τζέσικα Κόκα Γκαρσία, η οποία τραυματίστηκε στο πόδι το περασμένο Σάββατο και ο σύζυγός της επίσης τραυματίστηκε, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να σηκωθεί από το αναπηρικό αμαξίδιό της και να μιλήσει στον κόσμο.

«Ο ρατσισμός είναι κάτι που πάντα ήθελα να πιστεύω ότι δεν υπάρχει» σημείωσε.

«Προφανώς υπάρχει» κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα