Τρίτη συναπτή εβδομάδα απωλειών στην Wall Street – Έκτη συνεδρίαση στο “κόκκινο” για τον Nasdaq

Τρίτη συναπτή εβδομάδα απωλειών κατέγραψαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, που έχασαν και την ευκαιρία να “ψαλιδίσουν” την πτώση, καθώς έχασαν τελικά τη μάχη και σε ημερήσια βάση την Παρασκευή, κλείνοντας στο “κόκκινο”, παρά την αρχική ανοδική τάση που κατέγραφαν.

Τα θετικά αλλά εντελώς συνεπή προς τις προβλέψεις στοιχεία για την αγορά εργασίας στην οποία ελάχιστα άλλαξαν την κυρίαρχη μεταξύ των επενδυτών άποψη ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα προχωρήσει επιθετικά ως προς την αύξηση επιτοκίων, προκειμένου να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Πιο ειδικά, στην ημερά, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 337,58 μονάδες ή 1,07%, στις 31.318,84, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει απώλειες 40,85 μονάδων ή 1,03%, στις 3.926 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει πτώση 154,26 μονάδων ή 1,31%, στις 11.630,86.

Στην εβδομάδα, ο μεν Dow έχασε 2,99%, ο S&P 500 έχασε 3,28%, ο δε Nasdaq κατρακύλησε κατά 4,21%.

Οι δείκτες όχι μόνο γύρισαν στο “κόκκινο” αλλά κινήθηκαν εμφατικά πτωτικά μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις θέσεις που “πρόσθεσε” η οικονομία των ΗΠΑ τον Αύγουστο (315.000 έναντι πρόβλεψης για 318.000).

Σύμφωνα με τον Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers, όσον αφορά την αγορά εργασίας, τα στοιχεία δείχνουν “όχι υπερθέρμανση, αλλά όχι και παγωνιά στην οικονομία. Η κατάσταση είναι συνεπής προς τις προβλέψεις. Δεν υπάρχει κάτι στα στοιχεία που να βγάζει από το τραπέζι μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από πλευράς Fed”.

O Anthony Saglimbene, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Ameriprise Financial, σημείωσε από την πλευρά του ότι “περισσότεροι εργαζόμενοι εισέρχονται στην οικονομία και θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό, δεδομένου του πόσες θέσεις εργασίας είναι κενές αυτή τη στιγμή. Η αχτίδα ελπίδας για την οικονομία, αν υπάρχει μία, είναι οι θέσεις εργασίας.

Σε άλλα μακροοικονομικά στοιχεία, οι παραγγελίες για μεταποιημένα αγαθά υποχώρησαν κατά 1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,2%. Επρόκειτο για την πρώτη πτώση μετά από εννέα μήνες συνεχούς ανόδου.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ κινήθηκαν εξάλλου πτωτικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση.

Εκείνη του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου έχανε 12 μονάδες βάσης, στο 3,41%, ενώ εκείνη του 10ετούς έχανε επτά μ.β. στο 3,19%. Η μεγαλύτερη πτώση στο 2ετές πιθανόν να αποτελεί σημάδι ότι οι traders αναμένουν μια λιγότερη επιθετική νομισματική σύσφιγξη από πλευράς Fed.

Ο κλάδος της ενέργειας παρουσίασε την καλύτερη επίδοση για την ημέρα στο πλαίσιο του S&P 500, με κέρδη της τάξης του 2%.

Το επενδυτικό κλίμα πιθανότατα επηρεάστηκε και από την είδηση για την πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που υποτίθεται ότι θα άρχιζαν ξανά το Σάββατο, με επίκληση τεχνικής βλάβης, όπως εκτίνησε και ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για τη Βόρεια Αμερική της Northern Trust Asset Management, Chris Shipley.

Το φυσικό αέριο είναι “τεράστιας σημασίας για την εκτίμηση των οικονομικών προοπτικών στην Ευρώπη καθώς βαδίζουμε προς τον χειμώνα”, σημείωσε ο Shipley. Μια ύφεση στη Γηραιά Ήπειρο “θα ήταν αρνητική για το επενδυτικό κλίμα, ειδικά σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, σε παγκόσμια κλίμακα”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, μόλις 3 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 27 με αρνητικό. Κέρδη σημείωσαν εκείνες των Chevron, Salesforce, Walgreens Boots Alliance, ενώ των απωλειών ηγήθηκαν εκείνες των 3Μ, Honeywell International και Procter & Gamble.

ΗΠΑ: Άλλες 315.000 θέσεις εργασίας πρόσθεσε η οικονομία τον Αύγουστο, στο 3,7% η ανεργία
Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, αν και ο ρυθμός επιβράδυνε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι μισθοί συνέχισαν να κινούνται σε ανοδική τροχιά, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας στην οικονομία αυξήθηκαν κατά 315.000 τον προηγούμενο μήνα, μετά την άνοδο του Ιουλίου κατά 526.000 θέσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Η μέτρηση του Ιουλίου αναθεωρήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από το αρχικό μέγεθος των 528.000.

Ο δείκτης ανεργίας, στο μεταξύ, αυξήθηκε στο 3,7% από 3,5% καθώς το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας ενισχύθηκε. Το ποσοστό συμμετοχής σκαρφάλωσε στο 62,4% από 62,1%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για 300.000 θέσεις εργασίας, με την ανεργία να παραμένει στο 3,5%.

Ο ωριαίος μισθός αυξήθηκε 0,3% τον Αύγουστο στα 32,36 δολ. με τη συνολική αύξηση το τελευταίο έτος να φτάνει το 5,2%, μεταξύ των μεγαλύτερων αυξήσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Τα τελευταία στοιχεία διαψεύδουν τις ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της οικονομίας και οι φόβοι για μια επερχόμενη ύφεση θα οδηγήσουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις να παγώσουν τις νέες προσλήψεις.

Τα στοιχεία φαίνεται επίσης να ανοίγουν τον δρόμο στην αμερικανική Federal Reserve για άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο.

Η ισχυρή εικόνα που επιδεικνύει η αγορά εργασίας μετριάζει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας ύφεσης, επιτρέποντας στην Fed μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών. Οι αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι με τις διαδοχικές και μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων, αυξάνεται ο κίνδυνος της ύφεσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα