Τρίτη δύναμη στην Αττική το ΚΚΕ

Αισιοδοξία για τους αγώνες της επόμενης μέρας σκόρπισε στα μέλη και στους φίλους του ΚΚΕ η εκλογική άνοδος του κόμματος, η οποία αποτυπώθηκε στις 26 έδρες που κατέκτησε με ποσοστό 7,23% στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, έναντι 5,30% και 15 εδρών της κάλπης του Ιουλίου του 2019.

Τόσο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας όσο και στελέχη του κόμματος αντιμετωπίζουν την εκλογική ενίσχυση ως βατήρα για δυνάμωμα των παρεμβάσεων του κόμματος εντός και εκτός βουλής για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού και τη βελτίωση της ζωής του με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Πάντως, ιδιαίτερη σημασία δίνει ο Περισσός στην προσπάθεια να συνεχιστεί η εκλογική δυναμική και στις επόμενες εκλογές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΚΚΕ κατάφερε να είναι τρίτο κόμμα σε εννιά περιοχές που αφορούν στην πλειονότητά τους εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, και δυο σε νησιά. Μάλιστα, ξεπέρασε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογικές περιφέρειες Α΄Αθηνών, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών , Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, Α΄Πειραιώς, Β΄Πειραιώς, Β΄Δυτικής Αττικής, Κεφαλληνίας και Σάμου.

Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ, ιδιαίτερα σε σημαντικά αστικά κέντρα της χώρας, σε εργατικές γειτονιές των μεγάλων πόλεων, σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του βιομηχανικού και γενικότερα του εργατικού δυναμικού, όπως για παράδειγμα στην Αττική, «είναι ελπιδοφόρα μηνύματα που ανοίγουν δρόμο στο αύριο». Ανέδειξε ότι «οι νέες δυνάμεις στο πλάι των παλιών, που συσπειρώθηκαν γύρω από το Κόμμα μας, μπορούν σήμερα να τροφοδοτήσουν μια νέα δυναμική στον δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης, της μαζικής, ταξικής πάλης, της ανασύνταξης συνολικά του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της προώθησης της κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο συσχετισμός που προέκυψε από τις εκλογές «μεταξύ των αστικών κομμάτων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, δείχνει όχι μόνο τις δυνατότητες σχηματισμού μιας κυβέρνησης που μπορεί να συνεχίσει στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση, αλλά και μιας συναίνεσης ταυτόχρονα και στήριξης από δυνάμεις που θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των εργατών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των αγροτών, των συνταξιούχων, της νεολαίας μας». Κατά τον Περισσό, το ΚΚΕ θα ασκεί «τη μόνη ελπιδοφόρα για το λαό μας αντιπολίτευση και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή στο μετερίζι των ταξικών, λαϊκών αγώνων, για την προστασία της ζωής, για την προστασία του εισοδήματος, όλων των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας».

Με βάση την ενσωμάτωση του 99,57% των εκλογικών κέντρων, τα μεγαλύτερα ποσοστά του τα έλαβε κατά σειρά στη Σάμο (16,52%), στη Λέσβο (12,99%), Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών (11,43%), τη Λευκάδα (11,40%), στην εκλογική περιφέρεια Κεφαλληνίας (10,93%), Β΄Πειραιώς (10,84%), Ζακύνθου (10,81%), Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών (9,69%), Β΄Δυτικής Αττικής (9,13%).

Η μεγαλύτερη διαφορά στα ποσοστά σε σχέση με το 2019 καταγράφεται κατά σειρά στη Λευκάδα (11,57% έναντι 8,16%), στη Β΄Δυτικής Αττικής (9,14% έναντι 5,93%) , στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου (13,01% έναντι 10,04%) , της Β΄Πειραιώς (10,87% έναντι 8,02%) , Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών (11,43% έναντι 8,65%), Ευρυτανίας (5,45% έναντι 2,79%),Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών (9,71% έναντι 7,13%).

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός σημείωσε στο Mega ότι η άνοδος του ΚΚΕ αποτελεί σημαντικό βήμα που πρέπει να μεγαλώσει και τόνισε πως είναι ποιοτικό στοιχείο ότι το ΚΚΕ στην Αττική είναι 3η πολιτική δύναμη και με διαφορά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα