Τρίτη διαδοχική ημέρα πτώσης για τον χρυσό – Σε χαμηλό 16 μηνών ο χαλκός

Πτώση κατέγραψε την Τετάρτη ο χρυσός, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, στο απόηχο της κατάθεσης του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όπου δήλωσε ότι οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι οι “κατάλληλες”.

Ο επικεφαλής της Fed κατά την εναρκτήρια κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής, η οποία θα συνεχιστεί αύριο, επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να ενεργήσει επιθετικά για να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, απορρίπτοντας ωστόσο την άποψη ότι σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκιά της ακόμη πιο επιθετικά.

“Αναμένουμε ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες. ενώ ο ρυθμός αυτών των μεταβολών θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές για την οικονομία”, ανέφερε ο Πάουελ.

Ο επικεφαλής της Fed συνέχισε να υποστηρίζει ότι η ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη ως αποτέλεσμα της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων που έχει χαράξει η κεντρική τράπεζα, αν και πρόσθεσε ότι “δεν βλέπω την πιθανότητα ύφεσης ιδιαίτερα αυξημένη αυτήν τη στιγμή”.

Η αναφορά του Πάουελ περί εξάρτησης των αποφάσεων της Fed από τα στοιχεία και τις εξελισσόμενες προοπτικές της οικονομίας, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ανησυχίες αναλυτών και επενδυτών ότι η επιθετική σύσφιξη κινδυνεύει να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση, εξελήφθη από ορισμένους παράγοντες της αγοράς εμπορευμάτων ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να κάνει ένα “διάλειμμα” στις αυξήσεις των επιτοκίων.

“Η προοπτική ύφεσης στο δεύτερο μισό του έτους θα μπορούσε να οδηγήσει σε παύση των αυξήσεων στα επιτόκια”, σημείωσε ο Chintan Karnani, επικεφαλής ερευνών στην Insignia Consultants, μιλώντας στο MarketWatch, προσθέτοντας ότι αυτό θα παρέχει στήριξη στις τιμές του χρυσού.

Ο ίδιος, μάλιστα, είναι αισιόδοξος για την πορεία του χρυσού στο τρίτο τρίμηνο αρκεί να συνεχίσει τα ημερήσια κλεισίματα πάνω από τα 1.810 δολάρια, δίνοντας τιμή-στόχο στα 1.950 δολάρια και υψηλότερα.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, το συμβόλαιο Αυγούστου για τον χρυσό υποχώρησε κατά 40 σεντς ή 0,02% και έκλεισε στα 1.838,40 δολάρια η ουγγιά.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Ιουλίου να χάνει 35 σεντς ή 1,6% και να τερματίζει την ημέρα στα 21,421 δολάρια η ουγγιά.

Οι ανησυχίες για επικείμενη οικονομική ύφεση ώθησαν χαμηλότερα και την τιμή του χαλκού -μέταλλο που θεωρείται συχνά ο δείκτης οικονομικής υγείας- και μάλιστα σε χαμηλό 16 μηνών. Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο Ιουλίου του μετάλλου υποχώρησε κατά 9 σεντς ή 2,4% και έκλεισε στα 3,944 δολάρια η λίβρα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Απώλειες κατέγραψαν και τα υπόλοιπα μέταλλα, με το συμβόλαιο Ιουλίου για την πλατίνα να υποχωρεί κατά 12,60 δολάρια ή 1,3% στα 926,90 δολάρια η ουγγιά και το παλλάδιο παράδοσης Σεπτεμβρίου να χάνει 24,80 δολάρια ή 1,3% (επίσης), στα 1.837,90 δολάρια η ουγγιά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα