Τρίμηνη παράταση ζητάει η Μέι, τελεσίγραφο από την Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες αντιπροτείνουν παράταση έως τις 23 Μαΐου, αλλιώς μακροχρόνια αναβολή και συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές.

Την αναβολή του Brexit για τρεις μήνες ζητά με την επιστολή της στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός της Βρετανίας, μία μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής και ενώ η Ε.Ε. προειδοποιεί ότι δεν θα διαπραγματευτεί νέα συμφωνία.

Η Τερέζα Μέι ζητά παράταση του χρόνου εφαρμογής του άρθρου 50 της Συμφωνίας της Ε.Ε. που επιτρέπει την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση έως τις 30 Ιουνίου. Η καθορισμένη ημερομηνία ήταν η 29η Μαρτίου, δηλαδή εννέα μέρες από σήμερα.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της στο βρετανικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι «ως πρωθυπουργός δεν είμαι διατεθειμένη να καθυστερήσω το Brexit πέραν της 30ής Ιουνίου».

«Έγραψα στον πρόεδρο Τουσκ, ενημερώνοντάς τον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου», ενώ τόνισε ότι προτίθεται να καταθέσει για τρίτη φορά στο Κοινοβούλιο τη Συμφωνία Αποχώρησης. Ωστόσο δεν είπε πότε θα γίνει αυτό.

Οι Εργατικοί αντέδρασαν στην ανακοίνωση της πρωθυπουργού, λέγοντας ότι η Τερέζα Μέι προσπαθεί να εξαναγκάσει να ψηφίσουν μια συμφωνία την οποία απέρριψαν ήδη δύο φορές, ή να οδηγήσει τη χώρα σε Brexit χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο οπαδοί του Brexit μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα δεν θέλουν μακρά παράταση της εξόδου από την Ε.Ε., γιατί φοβούνται ότι δεν γίνει ποτέ.

Ε.Ε.: Το αργότερο στις 23 Μαΐου
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε ότι, αν δοθεί παράταση, αυτή δεν μπορεί να πάει πέραν της 23ής Μαΐου, αλλιώς θα είναι «ουσιωδώς μεγαλύτερη» και η Βρετανία να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν, η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθεί πάνω από μία παρατάσεις, διότι αυτές θα προκαλέσουν αστάθεια στο σύνολο της Ένωσης.

Το αίτημα της Βρετανίας για παράταση ενεργοποίησης του άρθρου 50 θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής αυτή την Πέμπτη και Παρασκευή 21 και 22 Μαρτίου, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι αυτό μπορεί να μην αποφασιστεί και να χρειαστεί νέα σύνοδος την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ η Τερέζα Μέι θα πρέπει να δώσει ουσιαστικές εξηγήσεις για τους λόγους που ζητά την παράταση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε από την πλευρά του ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε διαρκώς διαπραγματεύσεις, να δίνουμε διαρκώς εγγυήσεις που θα προστίθενται σε αυτές που έχουμε ήδη δώσει. Έχουμε βοηθήσει πολύ, έχουμε υποχωρήσει πολύ, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο».

Σχετικά Νέα