

Η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας, η ενέργεια καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή βρίσκονται στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αθήνα.
Εν μέσω της παγκόσμιας γεωπολιτικής ρευστότητας, Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ επιβεβαιώνουν τον κοινό βηματισμό τους στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να υποδέχεται τους ομολόγους του στην Αθήνα.
Το τριμερές σχήμα θα αναζητήσει πεδία ενίσχυσης της συνεργασίας, ενώ στην ατζέντα θα βρεθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα περιφερειακά θέματα και η ενέργεια.
Με τη βία να αναβιώνει στη Συρία, η Αθήνα επαναλαμβάνει δια του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι η νέα de facto ηγεσία οφείλει να εξασφαλίσει ότι η πολιτική μετάβαση θα πραγματοποιηθεί ειρηνικά με τη συμπερίληψη όλων των μειονοτήτων.
Ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός προβληματίζει την Αθήνα, επισημαίνοντας ότι όσον αφορά τη μείζονα διαφορά οριοθέτησης ΑΟΖ- υφαλοκρηπίδα οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν ως προς το πλαίσιο της συζήτησης.
« Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας μας προβληματίζει. Είναι ένα δόγμα που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει βήματα προς την εξομάλυνση των σχέσεων» υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Σημειώνεται ότι 17 και 18 Μαρτίου συγκαλείται στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό.
πηγή:ertnews.gr
Σχετικά Νέα
Επίθεση του Πακιστάν στην Ινδία με drones – Στόχος το αεροδρόμιο της Τζαμού
Νέος «γύρος» συγκρούσεων ξέσπασε σήμερα (08.05.2025) ανάμεσα σε Πακιστάν και Ινδία και πιο συγκεκριμένα.
Κομισιόν: Σε διαβούλευση ο κατάλογος για πιθανά αντίμετρα 95 δισ. ευρώ
Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα μια λίστα εμπορικών αντίμετρων που στοχεύουν αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας,.
«Δίαυλος επικοινωνίας» μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν εν μέσω πυρών
Η είδηση ότι είναι ανοιχτή η επικοινωνία μεταξύ ανώτατων στρατιωτικών της Ινδίας και Πακιστάν, δίνει ξανά ελπίδες.
Στ. Κασσελάκης: 30 μήνες φυλακή με αναστολή και πρόστιμο 50.000 για το πόθεν εσχες
Ο Στέφανος Κασσελάκης καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο 50.000 για.