Τρίκαλα: Πέταξαν πέτρες στο Κουρσούμ Τζαμί σαν απάντηση για την Αγιά Σοφιά – Έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο μνημείο από την UNESCO

Τα… ξημερώματα της Δευτέρας επέλεξε μια μικρή ομάδα πολιτών στα Τρίκαλα να κάνει τον πατριωτικό της ακτιβισμό, σε μια ενέργεια που παραπέμπει σε δράση ακροδεξιών-φασιστικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το τοπικό site trikalanews.gr, πλησίαζαν το Κουρσούμ Τζαμί και πέταξαν πέτρες στην είσοδο του μνημείου ως… απάντηση στην απόφαση του Ερντογάν να κάνει την Αγιά Σοφιά τζαμί.

Το Τέμενος Οσμάν Σάχ, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, δίπλα από το μουσείο Τσιτσανη.

Το οκταγωνικό Κουρσούμ Τζαμί, που πήρε το όνομά του από την τουρκική λέξη «κουρσούμ» που σημαίνει «μόλυβδος», καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος, είναι το μαυσωλείο του κυβερνήτη και εγγονού του σουλτάνου Σελίμ Α,΄Οσμάν Σαχ, που πέθανε το 1567 αλλά το είχε κτίσει στα Τρίκαλα επειδή εκεί θεραπεύτηκε από μια σοβαρή ασθένεια.

Το τέμενος χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως προστατευόμενο μνημείο και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος ήπιων εκδηλώσεων.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο δήμος Τρικκαίων, αλλά και η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, η οποία έχει αναλάβει να βρεθούν οι δράστες της ενέργειας αυτής, όπως και να μην επαναληφθεί τέτοιο γεγονός.

Σχετικά Νέα