Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Ιούλ 13th, 2016

Πάνος Τριγάζης:Ο δικός μας ουρανός φθάνει μέχρι την Κίνα

1Ούτε οι επαναστάσεις του 20ού αιώνα ακολούθησαν κάποια συνταγή. Ήταν σαν τα παιδιά μιας οικογένειας, που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Άλλη ήταν η οκτωβριανή, άλλη η κινεζική και άλλη η κουβανέζικη επανάσταση, που δεν ξεκίνησε ως σοσιαλιστική και δεν οργανώθηκε από το Κ.Κ. Ούτε οι εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις του 20ού αιώνα ήταν ίδιες.

«Έφοδο στον ουρανό», είχε χαρακτηρίσει ο Μαρξ την Κομμούνα του Παρισιού του 1871. Μια γνήσια λαϊκή επανάσταση που δεν μακροημέρευσε, άφησε, όμως, πίσω της ένα ανυπέρβλητο παράδειγμα κοινωνικής χειραφέτησης και αυτοδιοίκησης.

Συχνά, η ιδεολογική αναζήτηση και περιήγηση σε απελευθερωτικά οράματα απαιτεί την απογείωση από τη σκληρή πραγματικότητα. Όταν, όμως, αριστερές συλλογικότητες και άτομα αντιμετωπίζουν κρίσιμα πολιτικά καθήκοντα, δεν επιτρέπεται και δεν συγχωρείται η αγνόησή της. Οφείλει κάποιος να πατάει σταθερά στη γη για να την κινήσει. Η προσέγγιση αυτή συνοψίζεται με τη φράση που απαιτεί να πορευόμαστε «με λογισμό και μ όνειρο», να συνδέουμε το σήμερα με το αύριο, το όραμα με την πράξη. Η προσκόλληση στο χθες, είτε είναι ιδεολογική είτε προγραμματική, ουδέποτε αποτέλεσε κινητήρια και προωθητική δύναμη για τη διεκδίκηση κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, που ποτέ στην Ιστορία δεν υπήρξαν προκάτ. Συχνά ακολούθησαν τη ρήση «Ανοίγουμε τον δρόμο περπατώντας».

Ούτε οι επαναστάσεις του 20ού αιώνα ακολούθησαν κάποια συνταγή. Ήταν σαν τα παιδιά μιας οικογένειας, που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Άλλη ήταν η οκτωβριανή, άλλη η κινεζική και άλλη η κουβανέζικη επανάσταση, που δεν ξεκίνησε ως σοσιαλιστική και δεν οργανώθηκε από το Κ.Κ. Ούτε οι εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις του 20ού αιώνα ήταν ίδιες.

Ας μην αυταπατόμαστε. Σήμερα, ως κυβέρνηση και ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Το ποια Αριστερά θέλουμε, τι σημαίνει Αριστερά του 21ου αιώνα, τι σοσιαλισμός του 21ου αιώνα, αποτελούν ερωτήματα των οποίων τις απαντήσεις δεν έχουμε έτοιμες, τις ανιχνεύουμε.

Η σημερινή κυβέρνηση εξαρχής βρέθηκε αντιμέτωπη με εκβιασμούς και πιέσεις προκειμένου να ακυρωθεί το πρόγραμμά της και να μην αποτελέσει η Ελλάδα παράδειγμα αλλαγής για άλλες χώρες της Ευρώπης. Όμως, παρά τις δυσκολίες, τα επιτεύγματά της δεν πρέπει να υποτιμώνται. Προσωπικά, συνομιλώ σχεδόν καθημερινά με ξένες αντιπροσωπείες και με ομάδες φοιτητών που επισκέπτονται την Ελλάδα για να μελετήσουν «το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ». Εντυπωσιάζονται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει άριστες επιδόσεις στον τομέα των δικαιωμάτων. Στον τομέα αυτόν ήταν και ο πρώτος νόμος που εισηγήθηκε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ακολούθησαν οι νόμοι για την ιθαγένεια, την ίδρυση μουσουλμανικού τεμένους στην περιοχή της Αθήνας, το σύμφωνο συμβίωσης, που στη συνέχεια επεκτάθηκε και στα ομόφυλα ζευγάρια. Οι Ευρωπαίοι συνομιλητές μας εντυπωσιάζονται, διότι ξέρουν πόσο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων με ανερχόμενη την ακροδεξιά σε πολλές χώρες. Επίσης έχουν εντυπωσιαστεί με τον χειρισμό από την ελληνική κυβέρνηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Αναρωτιέμαι, αυτές οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις δεν μετράνε για κάποιους αριστερούς και δημοκράτες του «συνταγματικού τόξου»; Μετράνε μόνο τα δημοσιονομικά; Η μάχη των ιδεών και των αξιών δεν μετράει;

Μιλώντας για τους αρνητές του θετικού έργου της κυβέρνησης, θυμήθηκα μια κινεζική παροιμία που λέει ότι «από τον πάτο του πηγαδιού ο βάτραχος βλέπει το μέγεθος του ουρανού ίσο με το στόμιο του πηγαδιού». Με άλλα λόγια, η διάθεσή τους να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό τους περιορίζει, αν δεν τους κρύβει τον ορίζοντα.

Εμείς, όμως, ως Αριστερά πάντοτε είχαμε έναν πολύ ευρύ και καθαρό ουρανό, που υπερβαίνει τα σύνορα της χώρας μας. Είναι ο ουρανός της άλλης Ευρώπης που διεκδικούμε, ο ουρανός ενός ειρηνικού και αλληλέγγυου κόσμου. Και μια που είναι πρόσφατη η πολυήμερη και επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα, θα έλεγα ότι ο δικός μας ουρανός φτάνει μέχρι την Κίνα, αλλά και μέχρι τη Λ. Αμερική.

 

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo