Τριανταφυλλίδης: Εργοστάσιο παραγωγής νέων μεταλλάξεων οι ανεμβολίαστοι

Για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, τη μεταφορά του ιού πιο μακριά αλλά και για τις χώρες που τον ξεπέρασαν αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής γενετικής του ανθρώπου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης

Πιο αναλυτικά ο κ. Τριανταφυλλίδης, αναφερόμενος στο νέο στέλεχος του κορονοϊου Mu ανέλυσε ότι η μετάλλαξη αυτή περιλαμβάνει 13 με 14 μεταλλάξεις οι οποίες είναι παρόμοιες με αυτές που συναντάμε στο στέλεχος Άλφα- την βρετανική δηλαδή μετάλλαξη – και το στέλεχος Δέλτα το οποίο έχει αυτή τη στιγμή επικρατήσει. Παράλληλα καθησύχασε λέγοντας πως μπορεί ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας να έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξάπλωση της χαρακτηρίζοντας την στέλεχος ενδιαφέροντος, όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως στέλεχος ανησυχίας, Τέλος, αναφερόμενος στα εμβόλια, τόνισε πως μέχρι στιγμής «τα υπάρχοντα εμβόλια δείχνουν ότι δουλεύουνε και σε αυτήν με μία μειωμένη αποτελεσματικότητα κατά 30%».

«Η μετάλλαξη Mu ωστόσο δεν είναι η τελευταία που μας απασχολεί» προσθέτει ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως «υπάρχει μία, η μετάλλαξη CE2 που εμφανίζεται στη νότιο Αφρική και οι ανεμβολιαστοι άνθρωποι παραμένουν «εργοστάσια παραγωγής» νέων μεταλλάξεων».

Ακόμη ανησυχητική παραμένει η κατάσταση όσον αναφορά τον δείκτη θετικότητας που έχει φτάσει στο 3,8% και αποτελεί καμπανάκι συναγερμού για τη χώρα μας καθώς νέα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μόνο με σταγονίδια που έχουνε ακτίνα δράσης το 1 m αλλά και με μικροσταγονίδια τα οποία όντας πολύ ελαφρύτερα έχουν ακτίνα δράσης στα 4 m.

Παράλληλα ο κ. Τριανταφυλλίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «Με την αλλαγή του καιρού που θα κρυώσει αισθητά και το άνοιγμα των σχολείων η μετάδοση του κορονοϊού με τα μικροσταγονίδια θα είναι πολύ ευκολότερη και η διασπορά θα είναι πολύ πιο αυξημένη αν δεν ανέβει ο πήχης στο τείχος ανοσίας δηλαδή αν δεν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη η οποία στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού παραμένει περίπου στο 55%» ενώ διερωτάται «γιατί θα πρέπει εμείς οι Έλληνες να ζηλεύουμε από σήμερα τους Δανούς, τη χώρα που άφησε πίσω της όλα τα περιοριστικά μέτρα έχοντας επιτύχει ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άνω του 75%».

Σχετικά με τις χώρες που έχουν καταφέρει να χτίσουν τείχος ανοσίας αυτές είναι «η Πορτογαλία και η Μάλτα και σιγά-σιγά πληθαίνουν οι χώρες που θα αφήνουν πίσω τους την πανδημία θα αφήνουν πίσω τους τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούν οι πολίτες να πηγαίνουν παντού χωρίς μάσκα χωρίς κανέναν περιορισμό σε μπαρ εστιατόρια θέατρα κινηματογράφους» ενώ τόνισε πως την ίδια ώρα «εμείς παλεύουμε να σηκώσουμε λίγο ακόμα ψηλότερα τον πήχη στο τείχος ανοσίας».

Τέλος, ο καθηγητής υπογράμμισε πως «είναι πολύ επείγουσα η ανάγκη να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στην χώρα μας που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε περίπου τέσσερις μέρες δηλαδή με ρυθμούς χελώνας, την ώρα που δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες η Pfizer και η Merck συνεχίζουν τις έρευνες τους για ένα αντιικο φάρμακο το οποίο σταμάτα την δράση ενός ενζύμου που είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊου».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα