Τρεις αλλεπάλληλοι σεισμοί, 7,2, 7,4 και 8,1 βαθμών, προκάλεσαν φόβους για τσουνάμι στη Νέα Ζηλανδία

Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα έπειτα από τρεις αλλεπάλληλους ισχυρούς σεισμούς (7,2, 7,4 και 8,1 βαθμών) στα ανοιχτά, που οδήγησαν στην έκδοση προειδοποιήσεων για τσουνάμι.

Χιλιάδες κάτοικοι της ανατολικής ακτής του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κινήθηκαν προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο, προς την ενδοχώρα, ενώ η μεγαλύτερη πόλη της χώρας της Ωκεανίας, το Όκλαντ, τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού έπειτα από τρεις αλλεπάλληλους ισχυρούς σεισμούς (7,2, 7,4 και 8,1 βαθμών) στα ανοιχτά, που οδήγησαν στην έκδοση προειδοποιήσεων για τσουνάμι.

Εργαζόμενοι, φοιτητές και κάτοικοι περιοχών όπως το Νόρθλαντ και το Μπέι οβ Πλέντι, με τη συνδρομή λειτουργών της πολιτικής προστασίας, έφυγαν μαζικά καθώς τα σεισμικά κύματα εκφράζονται ανησυχίες πως μπορεί να φθάσουν τα τρία μέτρα πάνω από το επίπεδο της πλημμυρίδας.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές γύρω από το Όκλαντ, πόλη 1,7 εκατ. κατοίκων, και συστήθηκε στους πολίτες να παραμείνουν μακριά από την ακτογραμμή.

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματίες από τους σεισμούς, που έγιναν κοντά στα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Κερμαντέκ.

«Το πρώτο κύμα μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο», προειδοποίησε ο Μπιλ Φράι, σεισμολόγος του GNS, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα, την Ουέλινγκτον. «Το τσουνάμι θα συνεχιστεί για αρκετές ώρες και η απειλή πρέπει να θεωρείται πραγματική ωσότου αρθεί η προειδοποίηση», πρόσθεσε.

Η υπουργός Πολιτικής Προστασίας Κίρι Άλαν τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι «ζητάμε από τον κόσμο που μετακινήθηκε σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο ή στην ενδοχώρα νησιών να παραμείνει εκεί όπου βρίσκεται ωσότου να ενημερώσουμε επίσημα ότι είναι όλα εντάξει».

Προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί για διάφορες περιοχές του Ειρηνικού, από τα νησιά Τόνγκα, την αμερικανική Σαμόα, τα Φίτζι, τα Βανουάτου, τη Νέα Καληδονία, τη Χαβάη, ως τη Χιλή. Οι αυστραλιανές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για το νησάκι Νόρφολκ (1.750 κάτοικοι), πάντως όχι για την ίδια την Αυστραλία. Τα κύματα ενδέχεται να φθάσουν ως την Ιαπωνία, τη Ρωσία, το Μεξικό.

Συνεχίζουν να καταγράφονται μετασεισμοί στην περιοχή, μετά τις τρεις ισχυρές δονήσεις, η τελευταία και ισχυρότερη εκ των οποίων σημειώθηκε στις 08:28 (τοπική ώρα· στις 21:28 χθες Πέμπτη ώρα Ελλάδας).

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ήραν την εντολή απομάκρυνσης από τις παράκτιες περιοχές, θεωρούν ότι τα μεγαλύτερα κύματα του τσουνάμι «πέρασαν»

Η εθνική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας ήρε την εντολή κατεπείγουσας απομάκρυνσης από παραθαλάσσιες περιοχές εξαιτίας του κινδύνου να χτυπηθούν από τσουνάμι, διαβεβαιώνοντας ότι «τα μεγαλύτερα κύματα πέρασαν», έπειτα από ακολουθία τριών ισχυρών σεισμών.

«Όλοι οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μπορούν πλέον να επιστρέψουν», διαβεβαίωσε η υπηρεσία, η οποία νωρίτερα είχε ζητήσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες να σπεύσουν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και στην ενδοχώρα του Βόρειου Νησιού.

Το τσουνάμι προκάλεσε ο τρίτος και ισχυρότερος από τους σεισμούς (7,2, 7,4 και 8,1 βαθμών) που σημειώθηκαν κοντά στα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Κερμαντέκ, χωρίς πάντως να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς στη Νέα Ζηλανδία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα