Τραβάει το σχοινί ο Τραμπ: Νέοι δασμοί στην Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ κλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, εξαγγέλλοντας ένα νέο κύμα υψηλότερων δασμών.

Ο εμπορικός πόλεμος που διεξάγει ο πρόεδρος των ΗΠΑ προκαλεί σοβαρούς τριγμούς σε όλα τα μέτωπα αφού οι σκληροί δασμοί που έχει επιβάλει στα κινεζικά προϊόντα πλήττουν τις Αμερικανούς αγρότες ενώ συμβάλουν στην παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες την επιπλέον αύξηση κατά 5% των δασμών σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών στις ΗΠΑ, σε αντίποινα για τους δασμούς σε εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 75 δισ δολαρίων που επέβαλε το Πεκίνο.

Παράλληλα προανήγγειλε την αύξηση από 10% σε 15% στους σχεδιαζόμενους δασμούς στα εναπομείναντα κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων.

«Δυστυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιτρέψει στην Κίνα να έχει μέχρι σήμερα το πλεονέκτημα του Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου, γεγονός που έχει γίνει μια μεγάλη επιβάρυνση στον Αμερικανό φορολογούμενο», τόνισε ο Τραμπ στο twitter.

«Ως πρόεδρος, δεν μπορώ άλλο να το επιτρέψω αυτό να συνεχίζει να συμβαίνει!»

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι έχει κλέψει από τις ΗΠΑ τρισ. δολάρια τα τελευταία χρόνια μέσω κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και πως θέλει να συνεχίσει να το πράττει. «Δεν θα αφήσω να συμβεί αυτό. Δεν χρειαζόμαστε την Κίνα και, ειλικρινά, θα ήμασταν πολύ καλύτερα χωρίς αυτούς».

Οι επόμενες δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν έντονη ανησυχία, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε: «Οι μεγάλες αμερικανικές μας εταιρείες διατάσσονται διά του παρόντος να αρχίσουν αμέσως να αναζητούν εναλλακτικές (επιλογές) από την Κίνα, περιλαμβανομένης (της επιλογής) να φέρουν τις εταιρείες στην πατρίδα και να παράγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ».

Βούλιαξε η Wall Street

Οι κινήσεις του Τραμπ έφεραν το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στα όρια της κατάρρευσης.

Η εβδομάδα έκλεισε με μεγάλη πτώση καθώς κυριάρχησαν οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ για μια σθεναρή απάντηση στους νέους δασμούς που ανακοίνωσε η Κίνα.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 25.628,90 μονάδες, μειωμένος κατά -2,37%.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 7.751,77 μονάδες, με πτώση -3%. Την ίδια ποσοστιαία πτώση κατέγραψε και ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, ο οποίος έκλεισε στις 2.847,11 μονάδες.

Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα που οι βασικοί δείκτες καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικά Νέα