Τραπεζικά υπερκέρδη στις ΗΠΑ λόγω χαμηλών φόρων

Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ κατάφεραν να ενισχύσουν την κερδοφορία τους κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του έτους χάρις στην ισχυροποίηση της οικονομίας αλλά και στη θετική επίδραση των περικοπών στη φορολογία που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times. Οι φορολογικοί συντελεστές στα κέρδη των Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan και Wells Fargo έχουν μειωθεί στο 20% ή και χαμηλότερα ως αποτέλεσμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα τριμηνιαία αποτελέσματα των τραπεζών. Προ τριετίας, η φορολόγηση των τραπεζικών κερδών έφθανε το 30%.

Τα κέρδη που παρουσίασε η JPMorgan στο διάστημα του β΄ τριμήνου του 2019 φορολογήθηκαν με συντελεστή λίγο χαμηλότερο του 15%. Τα κέρδη της Wells Fargo επιβαρύνθηκαν, αντίστοιχα, με συντελεστή κάτω από 17%, ενώ η φορολόγηση της Bank of America διαμορφώθηκε στο 18%. Οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές βοήθησαν στο να αντισταθμιστεί η γενικευμένη πτώση στα έσοδα των τραπεζών στη Γουόλ Στριτ από τη διαπραγμάτευση αξιών. Διαφορετικά, τα αποτελέσματα των τραπεζών ενδεχομένως να μην κέρδιζαν τόσο πολύ τις εντυπώσεις.

Τα κέρδη της Bank of America έφθασαν τα 7,3 δισ. δολάρια από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, αντανακλώντας άνοδο της τάξεως του 8% συγκριτικά με έναν χρόνο πριν. Ανακοίνωσε, επίσης, αύξηση των καταθέσεων και των καταναλωτικών δανείων. «Παρατηρείται μια σταθερή ενίσχυση της δραστηριότητας των καταναλωτών», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Μπράιαν Μόνιχαν. Πρόσθεσε πως η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης παρά το γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας που απορρέει από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

Λίαν θετικά ήταν, επίσης, τα αποτελέσματα της JPMοrgan, με κέρδη 9,7 δισ. δολάρια το β΄ τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για μια άνοδο 16% από πέρυσι, που οφείλεται στην τόνωση της δραστηριότητας στον τομέα των πιστωτικών καρτών. Εντούτοις, οι επιδόσεις της δεν ήταν τόσο καλές σε άλλες κατηγορίες δανείων. Αντίθετα, σημείωσε πτώση των εσόδων.

Στη Γουόλ Στριτ επικρατεί προβληματισμός, διότι οι επενδυτές δεν γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα. Πιθανολογούν, παράλληλα, πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σύντομα σε μείωση των επιτοκίων για να αποφευχθεί μια επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα. «Δεν γνωρίζουμε τι μείωση θα γίνει ακριβώς στο κόστος δανεισμού της οικονομίας», σχολιάζει ο οικονομικός διευθυντής της Bank of America, Πολ Ντονόφριο. «Είναι μια σημαντική παράμετρος», προσθέτει.

Η μείωση των επιτοκίων από τη Fed περιορίζει τα έσοδα των τραπεζών από τους τόκους των δανείων. Οι Bank of America και JPMorgan έχουν ήδη προειδοποιήσει πως μια μείωση του κόστους δανεισμού στην αμερικανική οικονομία ενδέχεται να αποδυναμώσει την κερδοφορία τους κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2019.

Μόνον η Goldman Sachs φαίνεται να επωφελήθηκε εν μέρει από το υφιστάμενο κλίμα στη Γουόλ Στριτ. Αυξήθηκαν τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών και ορισμένων κατηγοριών παραγώγων. Αλλά τα συνολικά κέρδη της έφθασαν τα 9,5 δισ. δολάρια το β΄ τρίμηνο, δηλαδή ήταν χαμηλότερα κατά 2% από πέρυσι. Η Citigroup ίσως είχε το μεγαλύτερο όφελος από τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Τραμπ. Αυτό επιβεβαίωσε, εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, Μαρκ Μέισον, όταν ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της τάξεως του 1,83 δολ. και την επαναγορά μετοχών της, μειώνοντας τον όγκο τους που διατίθεται στους επενδυτές. Μάλιστα, οι Citi, Bank of America και Wells Fargo σκοπεύουν να προχωρήσουν στην επαναγορά μετοχών τους συνολικής αξίας 105 δισ. δολαρίων μέσα στο επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα