Τράπεζες: Tα μέτρα για πρόγραμμα «Ηρακλής», στεγαστικά και IRIS

Το πρόγραμμα Ηρακλής για την περαιτέρω μείωση κόκκινων δανείων στις τράπεζες προχωρά η κυβέρνηση και θα επηρεάζει τόσο τις συστημικές τράπεζες, όσο και τον πέμπτο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΟ, Κωστή Χατζηδάκη, που παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις για τον κλάδο στις οποίες περιλαμβάνεται και η χορήγηση δανείων (ακόμα και στεγαστικών) από μη τραπεζικά ιδρύματα και η επέκταση του συστήματος IRIS, στις συναλλαγές των πολιτών με ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα για τον Ηρακλή, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με την ΕΕ και θα παρουσιάσει σύντομα το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ξεκλειδώσει τη χρήση των εγγυήσεων στη νέα φάση του προγράμματος. Θα προχωρήσει, είπε.

Στο μεταξύ, στους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο «ανταγωνισμός» στο πιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη υπάρχει ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση μη τραπεζικών ιδρυμάτων στα δάνεια και η κυβέρνηση θέλει να επεκταθούν οι χρηματοδοτήσεις και στα στεγαστικά δάνεια, το σύνολο των οποίων (υπόλοιπο), υποχωρεί επί μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θέλει περισσότερα δάνεια και μέσω του εργαλείου αυτού να δώσει πρόσβαση σε δανεισμό σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα, ενώ εκτιμάται ότι ο ανταγωνισμός, ειδικά σε περιόδους με ομαλά επίπεδα κεντρικών επιτοκίων, μπορεί να λειτουργεί υπέρ των δανειοληπτών.

Η κυβέρνηση, επίσης, «αγκαλιάζει» την υπηρεσία IRIS η οποία επιτρέπει την ψηφιακή μεταφορά έως και 500 ευρώ ημερησίως χωρίς προμήθειες και με απλό τρόπο. Η κυβέρνηση θέλει να επεκταθεί η χρήση του IRIS στο σύστημα συναλλαγών των πολιτών και με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα μιλώντας για τους πέντε άξονες στους οποίους θα κινηθούν τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε:

1.Τη σημασία του ανταγωνισμού με επέκταση παροχής δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα. Θα δοθεί δυνατότητα και για χορήγηση στεγαστικών δανείων όπως γίνεται διεθνώς. Υπάρχει ενδιαφέρον και εκτιμάται ότι η παρέμβαση αυτή θα επηρεάσει τον κλάδο.

2.Η εφαρμογή του προγράμματος Ηρακλής για ζητήματα που είναι στο τραπέζι και αφορά και τις συστημικές τράπεζες αλλά και τον 5ο Πυλώνα που η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει.

3.Για τους Διαχειριστές Απαιτήσεων από κόκκινα δάνεια (Ιservicers). Θα έρθει σύντομα νομοσχέδιο και θα θεσπιστούν σε συμμόρφωση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, κανόνες διαφάνειας και υποχρεώσεων για τους servicers. Θα προβλέπονται και κυρώσεις αν δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες. Θα καλύψει την ανάγκη πληροφόρησης των δανειοληπτών για την κατάσταση και το υπόλοιπο των δανείων τους.

4.Η κυβέρνηση «αγκαλιάζει» την υπηρεσία IRIS, που επιτρέπει συναλλαγές έως 500 ευρώ, χωρίς προμήθεια. Θα επεκταθεί η χρήση της και στις συναλλαγές πολιτών με ελεύθερους επαγγελματίες, (προφανώς καθώς διευκολύνει άμεση εξόφληση υπηρεσιών χωρίς μετρητά, ενώ η ψηφιακή συναλλαγή επιτρέπει διαφάνεια και μείωση της φοροδιαφυγής).

5.Θα προχωρήσει η διαδικασία απομείωσης της συμμετοχής του ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα το οποίο έτσι ενισχυθεί, ενισχύοντας παράλληλα και τις προοπτικές της οικονομίας.