Τραμπ-Μασκ: Από τις εκρηκτικές αναρτήσεις στις διπλωματικές παρεμβάσεις

Μια εικονική εκεχειρία φαίνεται να αναζητείται στο μέτωπο της σύγκρουσης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ. Η αντιπαράθεση των τελευταίων 24 ωρών που ξέσπασε δημόσια, με φόντο το νέο φορολογικό και δημοσιονομικό νομοσχέδιο ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων, εξελίσσεται σε ένα επικοινωνιακό και πολιτικό παιχνίδι ισορροπιών, στο οποίο τα διακυβεύματα είναι τεράστια.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Politico, η αντίδραση του Τραμπ στις δηλώσεις και τις αιχμές του Μασκ ήταν επιτηδευμένα ήπια, σε μια προσπάθεια αποφυγής κλιμάκωσης. Παρότι ο ιδρυτής της Tesla και της X (πρώην Twitter) καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά του νομοσχεδίου, ο Τραμπ κράτησε χαμηλούς τόνους, κάτι που εκτιμάται πως έγινε κατόπιν παρότρυνσης στελεχών του Λευκού Οίκου και ανθρώπων του στενού του επιτελείου.

Μάλιστα, προγραμματίστηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο, με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος, έστω και προσωρινά. Η προσεκτική διαχείριση αυτής της πολιτικο-επιχειρηματικής ρήξης φανερώνει πως η σχέση Τραμπ – Μασκ είναι περισσότερο στρατηγική παρά ιδεολογική.

Σε μια χαρακτηριστική δήλωσή του στο Politico, ο Τραμπ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας: «Όλα είναι εντάξει. Όλα βαίνουν καλώς. Καλύτερα από ποτέ».

Παρότι η φράση αυτή επιχειρεί να καθησυχάσει, είναι σαφές πως ο Τραμπ θέλει να ελέγξει το αφήγημα και να μην απολέσει το momentum της προεκλογικής του δυναμικής. Το υπερήφανο σχόλιό του «τα ποσοστά μου είναι στα ύψη» δείχνει πως προτάσσει τη δική του εικόνα σε κάθε δημόσια διαμάχη.

Ωστόσο, σε αναρτήσεις του στο Truth Social, ενώ απέφυγε προσωπικές επιθέσεις, άφησε αιχμές για τη στάση του Μασκ: «Δεν με πειράζει που ο Έλον στράφηκε εναντίον μου, αλλά θα έπρεπε να το είχε κάνει εδώ και μήνες».

Ο Μασκ, ο οποίος επανειλημμένα επικρίνει την αμερικανική δημοσιονομική πολιτική, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως ανεδαφικό και επιβλαβή για την επιχειρηματικότητα, συνεχίζοντας τη ρητορική του υπέρ της λιτής, φιλελεύθερης οικονομικής διακυβέρνησης.

Παρότι η κριτική του ήταν έντονη, δεν έκλεισε την πόρτα στον διάλογο. Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), συμφώνησε με το σχόλιο του ισχυρού επενδυτή Μπιλ Άκμαν, ο οποίος έγραψε:

«Υποστηρίζω τον @realDonaldTrump και τον @elonmusk και πρέπει να κάνουν ειρήνη προς όφελος της σπουδαίας χώρας μας».

Ο Μασκ απάντησε λακωνικά:

«Δεν έχει άδικο», αποδοχή που ερμηνεύεται ως σήμα αποκλιμάκωσης.

Εκτός από τον Άκμαν, πρόσωπα από το περιβάλλον του Τραμπ έδρασαν συντονισμένα για την εκτόνωση της έντασης. Η αίσθηση στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο είναι πως η σύγκρουση μεταξύ δύο τόσο επιδραστικών προσωπικοτήτων δεν εξυπηρετεί κανέναν – τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Ωστόσο, δεν συμμερίστηκαν όλοι την ανάγκη αποκλιμάκωσης. Ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του Τραμπ, επανήλθε με εμπρηστικές δηλώσεις, καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει το μεταναστευτικό καθεστώς του Μασκ και αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς περί ενδεχόμενης απέλασής του από τις ΗΠΑ.

Η πρόταση αυτή, αν και νομικά ακραία και πολιτικά επικίνδυνη, δείχνει την ένταση που υποβόσκει στο παρασκήνιο της σχέσης τεχνολογίας και εξουσίας στην Αμερική.

Η αντιπαράθεση Τραμπ – Μασκ αποτελεί μια εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική ισχύ και την τεχνολογική επιρροή. Η οικονομική πολιτική είναι απλώς το φόντο· το ουσιαστικό ζήτημα είναι η επιρροή στη δημόσια σφαίρα και ο έλεγχος της αφήγησης.

Σε μια προεκλογική περίοδο που χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα και πολιτική πόλωση, η συνεργασία – ή τουλάχιστον η συγκατοίκηση – μεταξύ ισχυρών παικτών, όπως ο Τραμπ και ο Μασκ, είναι καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του πολιτικού παιχνιδιού.

Η πιθανή «εκεχειρία» δεν σημαίνει και συμφωνία. Σημαίνει όμως ότι οι συμμαχίες στην αμερικανική πολιτική οικολογία επαναδιαπραγματεύονται συνεχώς, με μοναδικό κοινό παρονομαστή το συμφέρον.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα