Τραμπ: Η Κίνα θα υποκύψει στην αμερικανική πίεση

«Το Πεκίνο δεν έχει άλλη επιλογή παρά να υποκύψει στην αμερικανική πίεση» εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν το θεωρώ απειλή, πιστεύω ότι αυτοί (οι Κινέζοι) δεν έχουν άλλη επιλογή», είπε στην τελική συνέντευξη Τύπου της συνόδου κορυφής των G7 στο Μπιαρίτς.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγγειλε νέα αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι θέλουν πάρα πολύ να επιτευχθεί μια συμφωνία. Πιστεύω ότι αυτό φάνηκε ιδιαίτερα χθες το βράδυ. Ο αντιπρόεδρος της Κίνας βγήκε και δήλωσε ότι θέλει να δει την επίτευξη μιας συμφωνίας», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου.

«Η Κίνα έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα τους τελευταίους μήνες. Τρία εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης. Πολύ σύντομα θα είναι πολύ περισσότερες από τρία εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης…»

Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ με έναν περισσότερο συμφιλιωτικό τόνο, είπε πως οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για «δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο», τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν πολύ σύντομα τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

Μπορεί να προσκαλέσω τον Πούτιν στην επόμενη Σύνοδο της G7

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ακόμη, με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7, ότι ενδέχεται να προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην επόμενη σύνοδο, που θα διεξαχθεί το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, μολονότι η Ρωσία έχει αποκλειστεί από την Ομάδα από το 2014, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.

«Ασφαλώς θα μπορούσα να τον προσκαλέσω», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για την παρουσία του Πούτιν. Διευκρίνισε όμως ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος ηγέτης, τον οποίο χαρακτήρισε «υπερήφανο άνδρα», θα δεχόταν την πρόσκληση.

Την περασμένη εβδομάδα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ, ο Τραμπ τάχθηκε υπέρ της επανένταξης της Ρωσίας στην G7, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η Μόσχα προσκληθεί να ενταχθεί και πάλι στην Ομάδα, «θα δεχτεί την πρόσκληση».

Ρεαλιστική η πιθανότητα συνάντησης με τον Ιρανό πρόεδρο μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είναι ρεαλιστικό να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να συναντηθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί.

«Έχω ένα καλό προαίσθημα. Πρέπει να ξέρουν να παίζουν καλά το παιχνίδι, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δεν μπορούν να κάνουν ότι λένε ότι πρόκειται να κάνουν, επειδή αν το πράξουν, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πραγματικά πολύ βίαιη δύναμη. Οπότε, πιστεύω ότι θα είναι καλοί», είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς.

«Πιστεύω ότι θα θέλει (ο Ροχανί) μια συνάντηση και να εξομαλύνουν την κατάστασή τους. Έχουν λαβωθεί σοβαρά».

Παράλληλα απέκλεισε οι ΗΠΑ να δώσουν αντισταθμίσματα στην Τεχεράνη για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στην ιρανική οικονομία, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

 

Σχετικά Νέα