Τραμπ: Διαφωνώ με τα ευρωπαϊκά lockdown

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τους Ευρωπαίους για την επιβολή lockdown κι επέμεινε σε εμφάνιση χωρίς μάσκα μαζί με την σύζυγό του Μελάνια, ενώ ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι είναι κατά της πανεθνικής καραντίνας αλλά υπέρμαχος της χρήσης μάσκας.

«Έχετε τη δύναμη. Εάν η Φλόριντα γίνει μπλε [Δημοκρατική], τελειώνει» διακήρυξε πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές ο Τζο Μπάιντεν που διατηρεί σταθερό προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο στις δημοσκοπήσεις.

Στην Φλόριντα και οι δύο υποψήφιοι αναμετρήθηκαν με επίκεντρο τον κορωνοϊό.

Με 9 εκατομμύρια εκατομμύρια κρούσματα και 800 θανάτους ημερησίως η προεκλογική εκστρατεια εισήλθε στην τελική ευθεία υπό τη σκιά της πανδημίας και της αμφιβολίας για το εάν τα ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου θα υπάρχει καθαρό αποτέλεσμα ή έστω πρόβλεψη για τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο.

Από 245 εκατομμύρια εγγγραμμένους έχουν ήδη ψηφίσει 81 εκατομμύρια Αμερικανοί εκ των οποίων τα 52 εκατομμύρια είναι επιστολικοί ψήφοι. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα χρειαστούν επιπλέον ημέρες για να μετρηθούν και δεν αποκλείεται να «εκτροχιάσουν» τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, την ίδια ώρα πανηγύριζε ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με «το πρωτοφανές ποσοστό του 33,1% το τελευταίο τρίμηνο», ενώ μιλώντας επί 100 λεπτά σε οπαδούς του που στην πλειονότητα δεν φορούσαν μάσκες τόνισε: «Το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν είναι να σας παραδώσει τιμωρητικά σε lockdown. Θα σας κλειδώσει».

«Oι Ευρωπαίοι ήταν σύμμαχοι», είπε και πρόσθεσε: «Διαφωνώ με αυτό γιατί δεν πρόκειται ποτέ να κλειδώσουμε ξανά. Κλειδώσαμε, καταλάβαμε την ασθένεια και τώρα είμαστε ανοιχτοί για δουλειές.»

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την προεκλογική συγκέντρωση του αντιπάλου του ως εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού και τον κατηγόρησε ότι έχει καταθέσει τα όπλα στη μάχη με την πανδημία.

Ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε ότι είναι εθνική υποχρέωση η χρήση μάσκας: «Δεν πρόκειται για πολιτική δήλωση, είναι πατριωτικό καθήκον, για χάρη του Θεού».

Την ίδια ώρα η ομάδα δράσης του Λευκού Οίκου κατά της πανδημίας ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με “αδυσώπητη” αύξηση κρουσμάτων.

“Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολο δρόμο. Πηγαίνουμε προς τη λάθος κατεύθυνση”, τόνισε ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής της ομάδας δράσης και του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών.

Τα κρούσματα κορωνοϊού σημειώνουν άνοδο σε 47 πολιτείες και τα νοσοκομεία όλης της χώρας δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον όγκο των ασθενών, πρόσθεσε και για μία ακόμη φορά συνέστησε «επιθετικά μέτρα».

Σχετικά Νέα