Τουσκ: Οι Ευρωπαίοι δεν θα επικυρώσουν τη συμφωνία Mercosur εάν συνεχίσει να φλέγεται η Αμαζονία

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι θα δυσκολευτούν να επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur, αν η Αμαζονία συνεχίζει να φλέγεται.

“Ασφαλώς υποστηρίζουμε τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur αλλά είναι δύσκολο να φανταστώ μια αρμονική διαδικασία επικύρωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες όσο η βραζιλιάνικη κυβέρνηση θα επιτρέπει την καταστροφή του πράσινου πνεύμονα της Γης”, δήλωσε ο Τουσκ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Οι δασικές πυρκαγιές που επεκτείνονται σε μεγάλη κλίμακα στην περιοχή του Αμαζονίου θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη σύνοδο κορυφής των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι εκκλήσεις για τη διάσωση του “πνεύμονα του πλανήτη”.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε χθες, Παρασκευή, τον ομόλογό του της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου ότι “ψεύδεται” για τις δεσμεύσεις του υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και ανακοίνωσε ότι υπό τις συνθήκες αυτές η Γαλλία αντιτίθεται στην επίμαχη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Mercosur.

Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) που υπογράφηκε στα τέλη Ιουνίου έπειτα από διαπραγματεύσεις 20 ετών, δέχεται σφοδρές επικρίσεις κυρίως από τον αγροτικό και από τους οικολόγους.

Η Γαλλία είχε θέσει ως προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας, τον σεβασμό από τη Βραζιλία ορισμένων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που είχαν συζητηθεί επακριβώς κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Οσάκα της Ιαπωνίας της G20, της Ομάδας των 20 βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του πλανήτη, της οποίας η Βραζιλία είναι μέλος.

Βραζιλία: Δεν υπάρχει συνεργασία με τις ΗΠΑ για την κατάσβεση των πυρκαγιών

Οι ΗΠΑ δεν παρέχουν συγκεκριμένη στήριξη στη Βραζιλία για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών παρά την πρόταση του προέδρου Τραμπ για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας Φερνάντου Αζεβέδου ε Σίλβα.

“Δεν υπάρχουν περαιτέρω επαφές μεταξύ των χωρών όσον αφορά τις φωτιές πέρα από την πρόταση του Τραμπ για βοήθεια, η οποία έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία προς τον πρόεδρο της Βραζιλίας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας στους δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters

Σχετικά Νέα