Τουσκ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 10 Απριλίου

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις 10 Απριλίου 2019 συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, μετά το νέο «όχι» από τη βρετανική Βουλή.
«Μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αποφάσισα να συγκαλέσω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 Απριλίου», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο Tusk.

Νωρίτερα, τη συμφωνία καταψήφισαν 344 βουλευτές, ενώ 286 ψήφισαν υπέρ.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η κα. Μέι δήλωσε πως οι συνέπειες της απόφασης των βουλευτών είναι οδυνηρές. Όπως τόνισε, η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση πρέπει να έχει επαρκή δικαιολόγηση, προσθέτοντας πως είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πρέπει να διενεργηθούν ευρωεκλογές.

Nωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου απέρριψε το ενδεχόμενο να επιστρέψει η συμφωνία αποχώρησης στη βουλή, αν δεν έχει υποστεί ουσιαστικές αλλαγές.

Για να το πετύχει αυτό και να φέρει το ντιλ στο κοινοβούλιο, η Μέι αναγκάστηκε να απομακρύνει το πακέτο που επικεντρώνεται στη μελλοντική σχέση εμπορίου και ασφάλειας, γνωστό ως Πολιτική Διακήρυξη.

Ο Μπέρκοου επέτρεψε την τακτική της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο προκάλεσε θυμό σε αρκετά μέλη του κοινοβουλίου που κατηγόρησαν τη Μέι ότι «παίζει παιχνίδια», προσπαθώντας να διαχωρίσει τη συμφωνία αποχώρησης και το κομμάτι της μελλοντικής σχέσης, με στόχο να περάσει τη συμφωνία της.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενημερώσει ότι η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να εγκριθεί για να γίνει η έξοδος από το μπλοκ στις 22 Μαΐου.

Σχετικά Νέα