Τουρκικό ΥΠΕΞ σε Κομισιόν: Δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ θέματα της Αν. Μεσογείου

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η έκθεση της Κομισιόν με την οποία καλείται η Τουρκία να απέχει από γεωτρήσεις στις θαλάσσιες ζώνες άλλων κρατών. «Απορρίπτουμε τις ασυνεπείς και μεροληπτικές ελληνοκυπριακές και ελληνικές θέσεις στην έκθεση, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για θέματα που σχετίζονται με θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου που δεν εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα της ΕΕ», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το έγγραφο στρατηγικής διεύρυνσης για το 2021 και τις εκθέσεις ανά χώρα που ετοιμάστηκαν για όλες τις υποψήφιες και δυνητικές υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕ, επισημαίνοντας ότι «σε μια εποχή που προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική πολιτική ατζέντα και να αναβιώσουμε τον διάλογο υψηλού επιπέδου με την ΕΕ, δυστυχώς, δημοσιεύτηκε μια έκθεση για την Τουρκία στην οποία αγνοήθηκαν οι ευθύνες απέναντι στην υποψήφια χώρα Τουρκία και εμφανίστηκε μια προσέγγιση δύο μέτρων και δύο σταθμών στις σχέσεις με τη χώρα μας».

«Παρά τις εκκλήσεις μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου είναι απαράδεκτο να θέλει η ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει μόνο τη διάσταση της μετανάστευσης της Συμφωνίας στην Έκθεση και δεν αναφέρει τις δικές της υποχρεώσεις ενώ επαινεί αυτό που έχει κάνει η Τουρκία, να διατηρεί μια καθημερινή σχέση δώρων και συναλλαγών μαζί μας μόνο σε τομείς που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα», σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η Τουρκία διατηρεί τη στρατηγική της προτίμηση προς την ένταξη στην ΕΕ με τον πιο δυνατό τρόπο. Το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα αυτού είναι τα αποφασιστικά βήματα που έχουμε κάνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, το σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εθνικό σχέδιο δράσης για την προσχώρηση στην ΕΕ και την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα», επισημαίνεται.

«Θα ήταν προς το συμφέρον όλων εάν η ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό μας συμφέρον, να βλέπει την Τουρκία ως υποψήφια χώρα διαπραγμάτευσης και όχι ως εταίρο με τον οποίο θα συνάπτει καθημερινές σχέσεις “πάρε-δώσε”».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα