Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν έχει καμία αξία η κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Νέα σκληρή ανακοίνωση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εξέδωσε το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απορρίπτοντας την κοινή διακήρυξη της τριμερούς συνόδου Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου. Επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της για «μαξιμαλιστικές και αδιάλλακτες» εθνικές πολιτικές «σε βάρος του διεθνούς δικαίου», ενώ τονίζει πως » η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει με όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας έχει ως εξής:

«Η κοινή διακήρυξη, που εκδόθηκε κατόπιν της τριμερούς συνόδου μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου 2019, η οποία περιλαμβάνει αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας, δεν έχει καμία σημασία και αξία.

Αυτή η διακήρυξη αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα του πως το δίδυμο Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων εμπλέκει χώρες της περιφέρειας και τις καθιστά όργανα των μαξιμαλιστικών και αδιάλλακτων εθνικών πολιτικών τους σε βάρος του διεθνούς δικαίου.

Από την έναρξη του Κυπριακού ζητήματος, η Τουρκία έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια καλή τη πίστει και έχει διατυπώσει μια ισχυρή πολιτική βούληση για μια συνολική λύση. Το μέρος που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν το 2004 και που έφυγε από το τραπέζι στη Σύνοδο του Κραν-Μοντανα για το Κυπριακό το 2017 είναι γνωστό σε όλους.

Το Κυπριακό ζήτημα θα παραμένει άλυτο όσο επικρατεί η νοοτροπία του διδύμου Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων, η οποία αγνοεί και την ύπαρξη ακόμα των Τουρκοκυπρίων, αρνείται την πολιτική τους ισότητα και τους θεωρεί μειονότητα. Αυτή η νοοτροπία είναι ο βασικός λόγος της αποτυχίας κάθε διαπραγματευτικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς την εδραίωση ενός κοινά αποδεκτού, διαρκούς και ισότιμου καθεστώτος εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου που επικυρώνει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των μερών σε όλες τις θάλασσες, περιλαμβανομένης της Μεσογείου.

Οι μαξιμαλιστικές πολιτικές του διδύμου Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων, που αγνοούν την αρχή της «ισότητας» που είναι μια από τις πιο βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, έχουν οδηγήσει σε απώλειες κατά το παρελθόν ενάντια στα συμφέροντα της Αιγύπτου αναφορικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της. Ωστόσο, η Αίγυπτος φαίνεται πως κάνει τα στραβά μάτια σ’ αυτή την καταχρηστική μεταχείριση από το δίδυμο Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στη Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει με όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με την αρχή της ισότητας. Ο συνομιλητής των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι. Η πρόταση συνεργασίας των Τουρκοκυπρίων της 13ης Ιουλίου αποτελεί ευκαιρία η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να διευθετηθεί η Κυπριακή διάσταση του ζητήματος των υδρογονανθράκων.

Επιπλέον, απορρίπτουμε επίσης σθεναρά τους αβάσιμους και στρεβλούς ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας στο σημείο της διακήρυξης που έχει να κάνει με τη Συρία. Ως η χώρα που επηρεάζεται το περισσότερο από την τρομοκρατία που έχει έδρα στη Συρία, η Τουρκία, όπως συνέβη στο παρελθόν και θα συμβεί στο μέλλον, έχει επιδείξει για μια ακόμα φορά, με την επιχείρηση που ξεκίνησε σήμερα (σ.τ.μ. χθες Τετάρτη), πως δεν θα διαστάσει να λάβει τα μέτρα που απαιτεί η εθνική ασφάλειά της στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι καθόλου αξιόπιστο αυτοί που από καιρό υπηρετούν την αυτονομιστική ατζέντα της τρομοκρατικής οργάνωσης PYD/PKK να αναφέρονται στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Αυτοί που ενθαρρύνουν τον σκοπό του διαμοιρασμού της Συρίας μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων θα πρέπει να κάνουν πίσω αμέσως προς όφελος της ευημερίας και της ενότητας της Συριακής κοινωνίας.»

Σχετικά Νέα