Site icon The Indicator

Τουρκικό παζάρι για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σε «παζάρι» επιδίδεται η Τουρκία με φόντο τη δρομολογούμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προβάλλοντας ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την ίδια την παρουσία Κούρδων αυτονομιστών στην επικράτεια των δύο σκανδιναβικών χωρών και ζητώντας διαπραγμάτευση επί του ζητήματος, ιδιαιτέρως με τη Στοκχόλμη.

Την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ επιχειρούν να «αποκωδικοποιήσουν» στο Βερολίνο την τουρκική στάση -κατόπιν της ανοιχτής διαφωνίας που εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνως προς την προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας-, ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δηλώνει ότι η Άγκυρα «δεν κλείνει την πόρτα» της ένταξης, όμως επιζητά διαπραγμάτευση με τις δύο χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο Ιμπραήμ Καλίν, κορυφαίος σύμβουλος του Tούρκου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.Ο Ερντογάν αιφνιδίασε μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες, που επιδιώκουν να ενταχθούν στη Συμμαχία, λέγοντας την Παρασκευή πως δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν καταφύγιο «πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι αναφορά Ερντογάν σε τρομοκρατικές οργανώσεις αφορούσε κυρίως σε μέλη κουρδικών οργανώσεων που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στις σκανδιναβικές χώρες -και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια έχουν βρει καταφύγιο στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά πολλοί Τούρκοι πολιτικοί εξόριστοι που πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο -παρουσία των επικεφαλής διπλωματίας Φινλανδίας και Σουηδίας- θα ζητηθεί η αποσαφήνιση της θέσης της Τουρκίας, η οποία δύναται να ανακόψει την ιστορική μεταστροφή των μέχρι σήμερα αμυντικά αδέσμευτων σκανδιναβικών χωρών -δεδομένου ότι για την προσχώρηση νέου μέλους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτείται ομοφωνία.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση που θα λάβει στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Exit mobile version