Οι πρεσβευτές εννέα δυτικών χωρών κλήθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αφού πολλές από αυτές έκλεισαν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη αυτήν την εβδομάδα, επικαλούμενες κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται μια πηγή του υπουργείου, κλήθηκαν μεταξύ άλλων οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, με αφορμή το κλείσιμο των προξενείων των χωρών αυτών για λόγους ασφαλείας.
Τουλάχιστον έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία, ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι κλείνουν προσωρινά για το κοινό τα προξενεία τους. Πολλές δυτικές κυβερνήσεις έχουν επίσης καλέσει από την περασμένη Παρασκευή τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Τουρκία να «είναι σε ετοιμότητα» γιατί υπάρχει κίνδυνος επιθέσεων, σε αντίποινα, όπως λένε, για το κάψιμο του Κορανίου σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία συμβούλευσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν ορισμένες τουριστικές περιοχές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπως την πλατεία Ταξίμ, αλλά και ζώνες γύρω από εκκλησίες και συναγωγές.
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τις χώρες αυτές ότι έχουν εξαπολύσει «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της χώρας του, που θα μπορούσε να ζημιώσει τον τουριστικό τομέα.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις ταξιδιωτικές οδηγίες των δυτικών χωρών.
Στα τέλη Ιανουαρίου, σε κινητοποιήσεις στη Στοκχόλμη, τη Χάγη και την Κοπεγχάγη, κάποιοι διαδηλωτές έκαψαν ή βεβήλωσαν το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.
Ο Σοϊλού δήλωσε ότι οι χώρες επέλεξαν σκοπίμως την Παρασκευή, ακριβώς την ημέρα κατά την οποία η Τουρκία έθεσε στόχο να προσελκύσει 60 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.
Οι προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία και την Ελβετία για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία ήρθαν μετά τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που ξέσπασαν λόγω διαδηλώσεων που η Άγκυρα θεωρεί ισλαμοφοβικές ή αντιτουρκικές.
Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Δανοσουηδός πολιτικός Ράσμους Παλουντάν έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου στη Στοκχόλμη, απειλώντας να το κάνει κάθε εβδομάδα έως ότου η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Έπειτα από αυτό το περιστατικό η Άγκυρα ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι σχετικά με τα αιτήματά τους για ένταξη στη Συμμαχία, αιτήματα τα οποία ακόμη δεν έχει εγκρίνει.
Το Βερολίνο έχει επίσης προειδοποιήσει τους Γερμανούς πολίτες για ιδιαίτερο υψηλό κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία και το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή.
Το γερμανικό ΥΠΕΞ επικαλέστηκε «ακριβείς και συγκεκριμένες» πληροφορίες για μια απειλή, αναφέροντας ιδιαίτερα την συνοικία Μπεϊογλού της Κωνσταντινούπολης, την εμπορική οδό Ιστικλάλ και την πλατεία Ταξίμ, καθώς και τη συνοικία Λεβέντ, η οποία φιλοξενεί πολλά προξενεία.
Δεν κατονόμασε καμία οργάνωση πίσω από την απειλή.