Τουρκικές φρεγάτες απείλησαν πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στην Λιβύη

Πλήρης είναι η επιβεβαίωση των πληροφοριών της «ΚΡΗΤΗ TV», που μεταδόθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην εκπομπή «Αντιθέσεις» με τον Γιώργο Σαχίνη, σχετικά με την δραματική συνέχεια που είχε το περιστατικό με το ύποπτο πλοίο που έπλεε προς τη Λιβύη, συνοδευόμενο από τρεις τουρκικές φρεγάτες, καθώς πέρασε ανενόχλητο από τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής επιχείρησης IRINI που έχουν ως αποστολή την τήρηση του εμπάργκο όπλων στην αφρικανική χώρα, μην διστάζοντας να απειλήσουν μέχρι και πλοία συμμαχικών χωρών (Γαλλία, Ιταλία) στο ΝΑΤΟ.

Μετά την εμπλοκή με την ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», η οποία μετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση, την άρνηση πλοιάρχου τουρκικής φρεγάτας να γίνει νηοψία στο ύποπτο, με σημαία Τανζανίας, πλοίο “Cirkin” και την εντολή του Ιταλού διοικητή η επιχείρηση να περιοριστεί απλώς σε παρακολούθηση, οι Τούρκοι ξεπέρασαν κυριολεκτικά κάθε προηγούμενο.

Λίγη ώρα αργότερα από το περιστατικό με την ελληνική φρεγάτα, πλησίον του ύποπτου πλοίου και της τουρκικής νηοπομπής βρέθηκε μια γαλλική και μια ιταλική φρεγάτα που μετείχαν στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση Sea Guardian.

Δυο κεντρικά γεωπολιτικά και αμυντικά site της χώρας, το Slpress.gr και το defencepoint.gr επιβεβαίωσαν πλήρως τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην εκπομπή «Αντιθέσεις», ενώ έγραψαν για τις αντιδράσεις από πλευράς Γαλλίας και Ιταλίας.

Όπως μεταδίδει και το slpress, μία από τις τουρκικές φρεγάτες “λόκαρε”, κατά την στρατιωτική ορολογία, το γαλλικό πολεμικό πλοίο, προβαίνοντας σε μια επιθετική και απαράδεκτη για συμμαχική χώρα ενέργεια. Με την ενέργεια αυτή, η Άγκυρα έκανε σαφές ότι θα υπάρξει χρήση ένοπλης βίας, εάν παρεμποδιστεί ο πλους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η γαλλική φρεγάτα αποχώρησε. Το ίδιο έκανε και το ιταλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο είχε αποφύγει να πλησιάσει. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, το οποίο.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, το οποίο δεν απαντήθηκε από τη γαλλική πλευρά. Για την ακρίβεια, το Παρίσι φρόντισε να κρατήσει το περιστατικό μυστικό. Ίσως, επειδή ο Μακρόν τρέχει αυτές τις ημέρες να διαψεύσει τα σενάρια που τον θέλουν να παραιτείται και να πηγαίνει σε εκλογές. Παραλλήλως ετοιμάζεται για το διάγγελμα της Κυριακής, δύο εβδομάδες πριν τον δεύτερο γύρο των γαλλικών δημοτικών εκλογών.

Στο Στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη έχει προκληθεί αναστάτωση από την τουρκική συμπεριφορά. Για πρώτη φορά έχουμε εκδήλωση τουρκικών επιθετικών ενεργειών εναντίον στρατιωτικής δύναμης άλλων χωρών της Συμμαχίας, πέραν της συνήθους, διαρκούς και αδιάλειπτης πρόκλησης εναντίον της Ελλάδας. Πολύ περισσότερο, όταν δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας επιθετικής ενέργειας εναντίον ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων ούτε καν από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Παρίσι υιοθέτησε πιο αυστηρό τόνο σήμερα, Κυριακή, για την ανάμιξη της Τουρκίας στη Λιβύη, καταγγέλλοντας έναν «ανεπίτρεπτο» παρεμβατισμό και διαβεβαιώνοντας πως η Γαλλία «δεν μπορεί να το επιτρέψει», ανέφερε το Ελιζέ.

Η Γαλλία, που εδώ και μήνες πολλαπλασιάζει τις κατηγορίες κατά των περιφερειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας, εξέφρασε την οργή της για μια «πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοικτά της Λιβύης και μια παραβίαση του εμπάργκο όπλων».

«Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει», προσθέτει.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα «και ανταλλαγές απόψεων θα πραγματοποιηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες για το θέμα αυτό με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ που έχουν δεσμευθεί επί του πεδίου», προσθέτει το Ελιζέ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει καταγγείλει ήδη τη σιωπή του ΝΑΤΟ, μέλος της οποίας είναι η Τουρκία, απέναντι στις τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία, που είναι σύμμαχοι των Δυτικών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία. Είχε δηλώσει τον Νοέμβριο πως το ΝΑΤΟ ήταν σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου».

Η Τουρκία υποστηρίζει στη Λιβύη την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του Φάγεζ αλ Σαράτζ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Χάρη στην υποστήριξή της, η ΚΕΣ επέφερε ισχυρό πλήγμα στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία. Η Γαλλία, αν και το αρνείται δημόσια, φέρεται επίσης να έχει υποστηρίξει τον στρατηγό Χάφταρ.

http://https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=sSKxck-9Dyw&feature=emb_logo

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα