

Για “σφαλιάρα” της Γαλλίας προς την Ελλάδα και πλήγμα της χώρας μας στη διεθνή σκηνή κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για το θέμα των πυραύλων Meteor και την πώληση αυτών στην Τουρκία.
Η εφημερίδα Türkiye γράφει πως “η Ελλάδα, που προσπάθησε να αποτρέψει την πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, έλαβε μια απρόσμενη απάντηση από τη Γαλλία. Η επιθετική στάση της Αθήνας, που παραβίαζε διπλωματικά έθιμα, δεν έμεινε αναπάντητη στο Παρίσι. Η Γαλλία όχι μόνο αγνόησε τις προσπάθειες της Ελλάδας να πιέσει την Τουρκία σχετικά με τις συνομιλίες για τους πυραύλους Meteor, αλλά αρνήθηκε επίσης να εγκρίνει το σχέδιο της Αθήνας να πουλήσει τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 για να αγοράσει αεροσκάφη Rafale”.
Η εφημερίδα προσθέτει πως “η Ελλάδα, της οποίας η διπλωματική κρίση με τη Γαλλία έχει βαθύνει, έχασε και πάλι το κύρος της στη διεθνή σκηνή με τις τελευταίες εξελίξεις”.
Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, “ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι τις τελευταίες ημέρες, έμεινε να περιμένει στο αυτοκίνητό του για 32 λεπτά από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων”.
Στο Αιγαίο υπάρχουν οθωμανικά νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους
Για “Οθωμανικά νησιά” στο Αιγαίο κάνουν λόγο άλλα τουρκικά ΜΜΕ και για τα οποία υποστηρίζουν πως “δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους”.
Ειδικότερα, μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, ο δημοσιογράφος Ζαφέρ Σαχίν υποστήριξε ότι στο ζήτημα του Αιγαίου, “αυτή τη στιγμή δεν έχει καθοριστεί το νομικό καθεστώς του 5% του Αιγαίου. Εκεί, κάποια νησιά, νησίδες και βραχονησίδες ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εμφανίζονται ως “Οθωμανικά νησιά”. Δηλαδή, Οθωμανικά νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Και αυτά αποτελούν το 5% της έκτασης του Αιγαίου”. Συνεχίζοντας, ο ίδιος πρόσθεσε ότι “η Τουρκία έχει σοβαρά νομικά επιχειρήματα για τα Οθωμανικά νησιά για τα οποία δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους”.
Συμμετέχοντας στον ίδιο διάλογο, ο δημοσιογράφος Γκαφάρ Γιακίντζα απάντησε υποστηρίζοντας ότι “άρα είναι δικά μας. Εμείς είμαστε οι διάδοχοι της Αυτοκρατορίας”. Ο Ζαφέρ Σαχίν από τη μεριά τους δήλωσε ότι “ένας από τους φόβους της Ελλάδας είναι και αυτός”. “Η Ελλάδα ανησυχεί καθώς αν καθοριστεί το νομικό καθεστώς αυτού του 5%, τότε μήπως υπάρξουν εξελίξεις και για τα νησιά που τα έχει στρατιωτικοποιήσει παράνομα ενάντια στη Συνθήκη της Λωζάνης”.
ΠΚ
Σχετικά Νέα
Η πολιτική του Τραμπ για τα κρυπτονομίσματα προκαλεί ανησυχία και χάσμα μεταξύ ΕΕ – ΕΚΤ
Γραμμές μάχης λαμβάνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν.
Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία της Χαμάς για να συζητήσει «νέες ιδέες» για εκεχειρία
Αντιπροσωπεία της Χαμάς είναι καθ’ οδόν προς το Κάιρο για να συζητήσει με τους.
Μικρά κέρδη στη Λεωφόρο Αθηνών μετά τις αργίες
Επιστροφή στη δράση για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους τελευταίους να «ζυγίζουν».
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.