Τουρκία: Τον Φεβρουάριο θα ανακοινωθεί ο αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές

Τον Φεβρουάριο θα ανακοινωθεί ο υποψήφιος της συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που θα διεκδικήσει την προεδρία της Τουρκίας και θα επιχειρήσει να τερματίσει την 20ετή διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με αξιωματούχο του αντιπολιτευτικού συνασπισμού.

“Το όνομα του προεδρικού υποψηφίου (της αντιπολίτευσης των έξι κομμάτων) πιθανότατα θα ανακοινωθεί κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ουνάλ Τσεβικόζ, σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που όπως άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη ο Ερντογάν θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, ήτοι έναν μήνα νωρίτερα από τη λήξη της θητείας της τρέχουσας κυβέρνησης, αποτελούν μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας.

Η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης επιδιώκει να σφυρηλατήσει μια ενιαία πλατφόρμα, αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τον υποψήφιό της που θα αντιμετωπίζει τον Ερντογάν στις κάλπες.

Τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, το κοσμικό CHP και το κεντροδεξιό εθνικιστικό κόμμα IYI, έχουν συμμαχήσει με τέσσερα μικρότερα κόμματα στο πλαίσιο μιας συστράτευσης που έχει στόχο να επαναφέρει την εκτελεστική προεδρία του Ερντογάν στο προηγούμενο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Ο Τσεβικόζ ανέφερε ότι οι ηγέτες των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης θα αποκαλύψουν στις 30 Ιανουαρίου τις προτάσεις τους τόσο για την περίοδο μετάβασης προς ένα κοινοβουλευτικό σύστημα όσο και το κυβερνητικό τους πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα