Τουρκία: Συμπληρωματικό προϋπολογισμό $57,7 δισ. κατέθεσε ο Ερντογάν

Η κυβέρνηση της Τουρκίας υπέβαλε πρόταση στο κοινοβούλιο για έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 1 τρισ. λιρών (57,7 δισ. δολ.) για την κάλυψη του αυξανόμενου κόστους αντιμετώπισης της πτώσης του εγχώριου νομίσματος, της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πηγές είχαν αναφέρει στο Reuters ότι η Άγκυρα εξέταζε να προωθήσει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η επιβάρυνση του προϋπολογισμού έχει διογκωθεί λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των αυξήσεων των μισθών και των συντάξεων του δημόσιου τομέα, της πτώσης της λίρας και του κόστους που έχει επιφέρει το σύστημα προστασίας των καταθέσεων που ξεκίνησε στα τέλη του 2021 για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της νομισματικής κρίσης.

“Έχουν σημειωθεί σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ως αποτέλεσμα των οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, επομένως προέκυψε η ανάγκη να γίνουν αυξήσεις και στις πληρωμές του προϋπολογισμού”, αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην πρόταση του προς το κοινοβούλιο.

Η πρόταση θα πρέπει να περάσει πρώτα από την αρμόδια επιτροπή στο κοινοβούλιο και αργότερα από τη γενική συνέλευση. Το Κοινοβούλιο συνήθως διακόπτει από τις αρχές Ιουλίου έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα