Τουρκία προς ΕΕ: Μας ανήκει τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ!

Με μεθοδικές κινήσεις η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις της, που θα αφορούν την έμπρακτη αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και τη διενέργεια έρευνών για υδρογονάνθρακες στις επίμαχες περιοχές.

Από τις «κορώνες» και τις απειλές Ερντογάν η Αγκυρα περνά τώρα στην επίσημη διατύπωση-καταγραφή απαιτήσεών της και εμπλέκει στο θέμα την Ευρωπαϊκή Ενωση, χρησιμοποιώντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις: Ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέθεσε στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την ΕΕ γραπτές θέσεις, όπου διατυπώνονται οι τουρκικές απόψεις περί δήθεν δικαιωμάτων της Τουρκίας σε θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο 59 σελίδων έγγραφο που αναφέρεται σε όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και δημοσιοποιήθηκε από την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι τα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι το οικόπεδο 3 ανήκει στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Προειδοποιεί μάλιστα τις εταιρείες που συνάπτουν συμβάσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνα-εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ότι θα προχωρήσει σε «δίκαιη οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και με τα οποία έχει διπλωματικές σχέσεις» – αποκλείοντας έτσι την Κύπρο.

Είχαν γνώση οι φύλακες…

Πέφτει όμως σε «τοίχο», καθώς η κυπριακή κυβέρνηση είχε προβλέψει αυτή την κίνηση και φρόντισε να εξασφαλίσει εγκαίρως δεσμεύσεις από την ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισής της. Απορρίπτοντας το πλαίσιο συνολικής συμφωνίας, η Λευκωσία κατόρθωσε να εκμαιεύσει από τος «28» της ΕΕ μία κοινή θέση, που ανοίγει τον δρόμο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, εάν επιχειρήσει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο κείμενο κοινών θέσεων που προσυπέγραψαν οι «28», καλείται η Τουρκία «να απόσχει από έκνομες ενέργειες» και διατυπώνεται προειδοποίηση «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Διπλωματικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι παρά την αυστηρότητα των διατυπώσεων και τη σαφή προειδοποίηση, εάν η Αγκυρα πραγματοποιήσει τις απειλές της δεν πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις με αυτοματοποιημένη διαδικασία. Θα απαιτηθεί απόφαση Συνόδου Κορυφής, η οποία προφανώς θα είναι πολύ δύσκολο να ληφθεί.

Εν πάση περιπτώσει η στάση της ΕΕ και η απειλή κυρώσεων εκτιμάται ότι είναι ένα μέσο πίεσης προς την Αγκυρα, για να μην «τραβήξει το σχοινί».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα