Τουρκία: Παίζει άμυνα για τη λίρα με καθυστερήσεις στις αγορές FX

Ο αρμόδιος φορέας ελέγχου των τραπεζών της Τουρκίας, BDDK, επέβαλε τη Δευτέρα καθυστέρηση διακανονισμού για αγορές FX από ιδιώτες για ποσά άνω των $100.000, κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τον έλεγχο κεφαλαίου στη χώρα, την ώρα που φαίνεται να προστατεύει την αξία του τοπικού νομίσματος.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η ημερομηνία διακανονισμού για αγορές FX από ιδιώτες άνω των 100.000 δολαρίων – ή ισοδύναμα σε άλλα νομίσματα – θα είναι η επόμενη ημέρα, σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε ο αρμόδιος φορέας.

Η τουρκική λίρα δέχεται χτυπήματα από την κρίση του νομίσματος πέρυσι, κατά την οποία έχασε σχεδόν 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Εχει χάσει 12% τη φετινή χρονιά, λόγω των ανησυχιών για τους δεσμούς με την Ουάσικτον και τη νέα προσφυγή στις δημοτικές κάλπες της Κωνσταντινούπολης, τον Ιούνιο.

Η Άγκυρα αύξησε επίσης το φόρο σε πωλήσεις κάποιων ξένων νομισμάτων, στο 0,1% από το μηδέν που ήταν την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τους Τούρκους να μετατρέπουν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένα νομίσματα.

Η τελευταία κίνηση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την Τρίτη, και έχει σκοπό να «συνεισφέρει στη σταθερή λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών και στην αποτελεσματική λειτουργία του δανειακού συστήματος καθώς και στην πρόληψη πιθανών κερδοσκοπικών συναλλαγών», σημείωσε ο BDDK.

Σημαίνει ότι οι αγορές συναλλάγματος άνω των 100.000 δολαρίων από ιδιώτες, θα μεταφέρονται στο λογαριασμό τους την επόμενη μέρα.

«Αυτό και παρόμοια βήματα επιδεινώνουν την αντίληψη του κινδύνου, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι κινήσεις κεφαλαίων θα περιοριστούν περαιτέρω», σημειώνει τραπεζίτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Προσθέτει ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματά της, μέσω βραχυπρόθεσμων μέτρων παρά με βήματα που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.

Σχετικά Νέα