Τουρκία: Οι ψηφοφόροι επιλέγουν αν θα παραταθεί η παντοδυναμία Ερντογάν – Στις 17:00 κλείνουν οι κάλπες

Στην Τουρκία, οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και η εκλογική διαδικασία για την προεδρία της χώρας εξελίσσεται ομαλά παρά το τεταμένο κλίμα των προηγούμενων ημερών. Πριν από λίγο ψήφισαν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να παρατείνει τα 21 χρόνια του στην εξουσία, ενώ είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Κιλιτσντάρογλου που προσπαθεί επί 13 χρόνια να τον ανατρέψει. Πάντως όποιος χάσει, πιθανόν να μην καταφέρει να ανακάμψει.

Η μονομαχία ξεκίνησε… με τον Ερντογάν να αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί και τον Κιλιτσντάρογλου να ελπίζει στην ανατροπή. Και παρά τις ουρές και την αναμονή, άνθρωποι κάθε ηλικίας επιστρέφουν στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας.

Με τις δημοσκοπήσεις και τον ρυθμιστή Σινάν Ογάν στο πλευρό του, οι αναλυτές προβλέπουν άνετη νίκη του Ερντογάν, ανεβάζοντας το ποσοστό ακόμα και στο 60% αφού υπολογίζουν διαρροές από τους ψηφοφόρους των δεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Κιλιτσντάρογλου που προσπαθεί επί 13 χρόνια να ανατρέψει τον Ερντογάν και δεν τα καταφέρνει. Οι ψηφοφόροι του αγωνιούν, ενώ κάποιοι άλλοι… προσεύχονται για τη νίκη.

Tο διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι οι 8,3 εκατ. ψηφοφόροι που απείχαν στον πρώτο γύρο, μολονότι η συμμετοχή άγγιξε το 88%. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αναποφάσιστοι τους οποίους διεκδικούν τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Κιλιτσντάρογλου.

Οι περίπου 200 χιλιάδες πρόσφυγες από την Συρία που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ψήφου ως Τούρκοι υπήκοοι είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν Ερντογάν, αφού ο Κιλιτσντάρογλου προκειμένου να προσελκύσει εθνικιστικές ψήφους δεσμεύθηκε να τους εκδιώξει.

Πάντως, με τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό οποίος κυβερνήσει θα αναλάβει μια οικονομία σε δεινή κατάσταση και όποιος χάσει, πιθανόν να μην έχει ξανά την ευκαιρία να ανακάμψει.

Το διεθνές ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. 64 εκατομμύρια καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες μετά από ένα πολύ έντονο πολιτικά μεσοδιάστημα δύο εβδομάδων, με τον Ταγίπ Ερντογάν να είναι το απόλυτο φαβορί.

πηγή:ΕΡΤ