Τουρκία: Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης εκτίναξε στο 15% τα επιτόκια

Στο 15% από 10,25% αύξησε τα επιτόκια κατά 475 μονάδες βάσης, η τουρκική κεντρική τράπεζα κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Η απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τον Οκτώβριο, είχε προκαλέσει νέα πτώση στην τουρκική λίρα.

Ο νεοδιορισμένος από τον Ερντογάν κεντρικός τραπεζίτης Naci Agbal είναι αντιμέτωπος με τεστ αξιοπιστίας, κατά την πρώτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του.

Με τις… ευλογίες του Τούρκου προέδρου, αναμενόταν από τους αναλυτές ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, κίνηση που θα ενισχύσει την τουρκική λίρα μετά την πτώση της εμπιστοσύνης της αγοράς προς τα τουρκικά assets υπό τον προκάτοχό του.

Η τουρκική λίρα κάνει άλμα 1,8% με την ισοτιμία στις 7,569 λίρες ανά δολάριο.

Είναι η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 2 ετών, καθώς η κεντρική τράπεζα δίνει σήμα για αλλαγή κατεύθυνσης μετά τη δραστική αναδιάρθρωση της οικονομικής ηγεσίας της χώρας.

Το τουρκικό νόμισμα κατέγραφε ιστορικά χαμηλά πριν παραιτηθεί ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, πριν από 10 μέρες. Οι ανησυχίες για τις οικονομικές πολιτικές της Τουρκίας και οι επιπτώσεις από την πανδημία κορωνοϊού έχουν αυξήσει τις πιέσεις στη λίρα.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, η απόφαση της Πέμπτης θα θεωρηθεί από πολλούς επενδυτές ως απόδειξη ότι ο Ερντογάν, ένας ένθερμος αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων, έχει δώσει στον νέο κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας την εντολή να ενεργήσει – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – για τη σταθεροποίηση του νομίσματος.

Σχετικά Νέα