Τουρκία: Ο Ερντογάν πείστηκε να σταματήσει τις μειώσεις επιτοκίων μέχρι τον Μάιο

Οι αξιωματούχοι της Kεντρικής Tράπεζας έπεισαν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρατείνει την παύση στις μειώσεις των επιτοκίων μέχρι τον Μάιο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Erdal Saglam.

Σε δημοσίευμα της τουρκικής Deutsche Welle, ο Saglam δήλωσε ότι η άμεση προτεραιότητα της κεντρικής τράπεζας είναι να σταθεροποιηθούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι η επανέναρξη της τουριστικής περιόδου να φέρει νέα εισροή ξένου συναλλάγματος σε κάτι περισσότερο από τρεις μήνες.

Μέχρι τότε, οι κρατικοί δανειστές παρεμβαίνουν στις αγορές “24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα” για να βοηθήσουν στην προστασία της αξίας της τουρκικής λίρας, δήλωσε ο δημοσιογράφος, επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στην κεντρική τράπεζα.

Η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της στο 14% την Πέμπτη, μετά από ένα σερί τεσσάρων διαδοχικών μειώσεων από τον Σεπτέμβριο που συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού και στην απότομη υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου και άλλων ξένων νομισμάτων.

Οι μειώσεις των επιτοκίων προωθήθηκαν από τον Ερντογάν, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν και όχι περιορίζουν τον πληθωρισμό, μια άποψη αντίθετη με την επικρατούσα οικονομική σκέψη. Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος έχει ορκιστεί να χρησιμοποιήσει τα χαμηλά επιτόκια για να διεξάγει “έναν οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας” τροφοδοτώντας την ανάπτυξη και τις εξαγωγές.

Το κρατικό ταμείο πλούτου της Τουρκίας ετοιμάζεται να προσφέρει 51,5 δισ. λίρες (3,8 δισ. δολάρια) στις κρατικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να προωθήσει τον δανεισμό, καθώς η πτώση της αξίας της λίρας εξαντλεί τα αποθέματά τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Άλλα κυβερνητικά μέτρα που εισήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες περιλαμβάνουν ένα σύστημα προστασίας καταθέσεων για να ενθαρρυνθούν οι ντόπιοι αποταμιευτές να κρατούν τουρκικές λίρες και μια συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αξίας σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Ωστόσο, η συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας μετά από ένα απότομο ράλι στα τέλη Δεκεμβρίου έκανε τους επιχειρηματίες να πιέζουν το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Οικονομικών να δράσουν, δήλωσε ο Saglam.

Οι ανησυχίες ότι το νόμισμα θα υποστεί περαιτέρω πιέσεις τον Μάρτιο, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα δικά της επιτόκια, έχουν επίσης βοηθήσει να πείσουν τον Ερντογάν να υιοθετήσει προσωρινά μια πιο επιεική στάση, είπε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος παραμένει προσηλωμένος στις μειώσεις των επιτοκίων και μπορεί να αλλάξει ξανά γνώμη σύντομα, πρόσθεσε ο Saglam.

Πηγή: Capital.gr με πληροφορίες από Ahvalnews

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα