«Πύρρειος» η νίκη Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές

«Πύρρειο»  νίκη φαίνεται να πετυχαίνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Οι τοπικές εκλογές,  αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες αμαυρώθηκαν από σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Έτοιμος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, μεταφράζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως στήριξη του κόσμου, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως ήταν ελεύθερες εκλογές και στη δημοκρατία αλλού κερδίζεις και αλλού χάνεις. Η αναφορά έγινε για την μάχη που χάνει ο κυβερνητικός υποψήφιος στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, την ώρα που στην Κωνσταντινούπολη η διαφορά είναι αυτή τη στιγμή και στο 93% περίπου των καταμετρημένων ψήφων στη 1 μονάδα.

Η Κωνσταντινούπολη φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο σουλτάνος χαιρέτισε την μεγάλη συμμετοχή στης τοπικές εκλογές σημειώνοντας πως το κόμμα του είναι ο μεγάλος νικητής. «Η Τουρκία τον Μάρτιο έφτασε τις 31 τοπικές εκλογές με δημοκρατική οριμότητα. Το έθνος μας για ακόμα μια φορά αποτύπωσε στις κάλπες την επιθυμία του» είπε.

Ακολούθως σημείωσε την επιτυχία στους δήμους της Νοτιανατολικής Τουρκίας σε περιοχές που είναι πλειοψηφία ο κουρδικής καταγωγής πληθυσμός.

«Το κόμμα μας είναι ο νικητής όπως κάθε φορά από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2002 οπότε και κέρδισε για πρώτη φορά» συμπλήρωσε σημειώνοντας πως οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν τον Ιούνιο του 2023 και μέχρι τότε σκοπεύει να εφαρμόσει προσεκτικά ένα «ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα», χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Με την καταμέτρηση να έχει ξεπεράσει το 83%, το κόμμα του Ερντογάν φαίνεται να έχει κερδίσει το 45.46%

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία εμφανίζεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα στην πρωτεύουσα Άγκυρα έναντι του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο όμως μοιάζει να διατηρεί την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.

Στην Κωνσταντινούπολη ο υποψήφιος του AKP και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείται με ποσοστό 49,7% έναντι 47,8% για τον βασικό του αντίπαλο με καταμετρημένο το 88% των ψήφων σύμφωνα πάντα με το Anadolu.

Ωστόσο ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, αμφισβητεί τα ποσοστά αυτά, ισχυριζόμενος ότι προηγείται με 53% μετά την καταμέτρηση του 26% των ψήφων.

Δεν εμπιστευόμαστε τα αποτελέσματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξη τύπου ο Εκρέμ Ιμάμογλου είπε ότι παρακολουθούν την διαδικασία από το δικό τους σύστημα και κάλεσε το Anadolu να τηρήσει διαφάνεια ελέγχοντας ξανά τα ποσοστά που δίνει και να ενημερώνει σωστά την κοινή γνώμη.

Ο υποψήφιος του Ερντογάν στη Σμύρνη συνετρίβη από τον αντίπαλό του ο οποίος προηγείται με 20 περίπου μονάδες.

Αυτές οι εκλογές αποτελούν δοκιμασία για τον Ερντογάν ο οποίος ρίχθηκε στην προεκλογική μάχη με όλες του τις δυνάμεις για να αποφύγει μια εκλογική ήττα του κόμματός του, καθώς η χώρα περνά οικονομικές δυσκολίες, κυρίως με αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας είχε επιβάλει στα μέσα ενημέρωσης απαγόρευση μετάδοσης πολιτικών διαφημίσεων, προβλέψεων ή σχολίων σχετικά με τις εκλογές απ’ τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ήρε τελικά τη σχετική απαγόρευση στις 7:15, που όμως την είχαν ήδη «σπάσει» κάποια μέσα ενημέρωσης. Λίγο μετά έγινε γνωστό ότι κινήθηκε νομικά εναντίον τηλεοπτικών σταθμών.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν αιματηρά επεισόδια στη Μαλάτεια και στο Ντιγιάρμπακιρ.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Συνολικά στους 4 ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

Ο Τεμέλ Καραμολάογλου, από το Κόμμα της Ευτυχίας έγραψε στο Twitter ότι σκοτώθηκαν ένας εθελοντής και ένας παρατηρητής του κόμματος. Επίσης, ανέφερε ότι τα μέλη του κόμματός του δέχθηκαν επίθεση από ένα συγγενή υποψηφίου με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Σύμφωνα με το Anadolu οι δύο θάνατοι ακολούθησαν ένα καυγά μεταξύ υποστηρικτών αντίπαλων υποψηφίων στις εκλογές.

Αιματηρά επεισόδια, με τουλάχιστον 21 τραυματίες, σημειώθηκαν και στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ. Επίσης άλλοι εννέα τραυματίστηκαν στη νοτιοδυτική επαρχία του Μαρντίν και άλλοι δύο σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια καυγά μεταξύ συγγενών υποψηφίων από αντίπαλα στρατόπεδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, είπε ότι ενημερώθηκε για τους θανάτους και ότι δεν θέλει να γίνουν αιτία για «μια αμφισβήτηση ή μια κρίση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων».

Στις εκλογές κλήθηκαν να ψηφίσουν περίπου 57 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε περισσότερα από 194.000 εκλογικά τμήματα κι έχοντας να επιλέξουν μεταξύ 8.270 υποψηφίων.

Σχετικά Νέα