Τουρκία: Ο άγνωστος δισεκατομμυριούχος που πλούτισε από το εμπόριο χρυσού υπό τη σκιά του Ερντογάν

Έχοντας ξεκινήσει από ένα μόλις κατάστημα κοσμημάτων πριν από τέσσερις δεκαετίες, ο Ahmet Ahlatci έχει γίνει ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Τουρκίας. Ο ομώνυμος όμιλος (Ahlatci Holding) έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας, με 43 επιχειρήσεις σε έξι κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών.

Καθώς ο Ερντογάν εδραιώνει την κυριαρχία του στην Τουρκία μετά από άλλη μια εκλογική νίκη, ο 65χρονος Ahlatci είναι ήδη ένα από τα πλουσιότερα άτομα στη χώρα. Η περιουσία του ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Ahlatci έχει ξεπεράσει μέλη δυναστειών όπως οι οικογένειες Koc και Sabanci, των οποίων οι βιομηχανικοί όμιλοι αποτελούν πυλώνες της οικονομίας εδώ και γενιές.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η δύναμη πίσω από την ανάπτυξη του Ahlatci είναι ο χρυσός, ο οποίος έγινε πιο περιζήτητος καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε και το νόμισμα υποβαθμίστηκε υπό την ανορθόδοξη οικονομική προσέγγιση του Ερντογάν.

Η άνοδος του Ahlatci αντανακλά την άνοδο του Ερντογάν. Αποτελεί συνεργάτη του προέδρου, τον έχει συνοδεύσει σε ταξίδια στο εξωτερικό και προέρχεται από τις συντηρητικές εστίες της Τουρκίας που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της υποστήριξης του Ερντογάν.

Οι βιομήχανοι από την περιοχή της Ανατολίας έχουν ενισχύσει την οικονομία και έχουν προχωρήσει στην κατασκευή σημαντικών υποδομών, όπως νοσοκομεία και αυτοκινητόδρομους. “Αυτά τα έργα είναι εξαιρετικά ορατά για έναν απλό πολίτη”, δήλωσε ο Kadri Tastan, ανώτερος συνεργάτης στο German Marshall Fund στις Βρυξέλλες. “Αλλά την ίδια στιγμή που δημιουργείς ιστορίες επιτυχίας -δημιουργώντας υποδομές, κατασκευάζοντας δρόμους- εμπλουτίζεις επίσης τους στενότερους φίλους σου, τον κύκλο σου”.

Η ισχύς της Τουρκίας στο παγκόσμιο εμπόριο χρυσού έγκειται στα κοσμήματα, μια βιομηχανία αξίας 8 δισ. δολαρίων, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 3% του συνόλου των εξαγωγών.

Η Ahlatci, το σύνθημα της εταιρείας της οποίας είναι “Η εμπιστοσύνη αξίζει περισσότερο από το χρυσό”, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές και τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κοσμημάτων της χώρας, τόσο υψηλής ποιότητας όσο και πιο απλών κοσμημάτων. Τα τελευταία, όπως απλές χρυσές αλυσίδες και βραχιόλια, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε μέρη όπως η Ινδία και η Κίνα.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού αυξάνει την ελκυστικότητά τους. Αυτό συμβαίνει στην Τουρκία, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 72% το 2022 και κατά περισσότερο από 100% σε ένα σημείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκονται δεκάδες έμποροι κοσμημάτων στο Μεγάλο Παζάρι της. Πέρυσι, η ζήτηση για κοσμήματα αυξήθηκε κατά 8% και οι συνολικές επενδύσεις σε χρυσό αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Η μέση ετήσια τιμή του έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ σε όρους λίρας.

Η Ahlatci δήλωσε τον Μάιο του 2022 ότι είχε ήδη εξάγει χρυσό αξίας 5 δισ. δολαρίων εκείνο το έτος, με το 60% να κατευθύνεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους εμπορίας χρυσού στον κόσμο. Τα ΗΑΕ διαθέτουν άφθονους πωλητές και ακμάζουσα ζήτηση για κοσμήματα, αλλά έχουν σχετικά λίγους κατασκευαστές. Αυτό καθιστά την Τουρκία και εταιρείες όπως η Ahlatci, βασικούς προμηθευτές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα