Τουρκία: Νομοσχέδιο-μέγγενη για τον έλεγχο των ΜΜΕ

Διπλασιασμό της πολυετούς λογοκρισίας των επικριτικών ρεπορτάζ κατά της τουρκικής κυβέρνησης «βλέπουν» μία σειρά εκπροσώπων του Τύπου πίσω από το νέο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.

Η τουρκική κυβέρνηση, πάντως, ισχυρίζεται ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο θα καταπολεμήσει την «παραπληροφόρηση».

Στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν. Οργανώσεις για τα δικαιώματα του Τύπου υποστηρίζουν ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η φίμωση των μέσων ενημέρωσης που διαφωνούν και δημοσιεύουν επικριτικές απόψεις κατά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, το κυβερνών AKP και οι εθνικιστές σύμμαχοί του, το MHP, έστειλαν τον περασμένο μήνα το σχέδιο νόμου στο κοινοβούλιο, όπου διαθέτουν την πλειοψηφία. Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη.

«Ο ελεύθερος Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί», φώναξε μια ομάδα 100 ατόμων στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αποκαλώντας το νομοσχέδιο «νόμο λογοκρισίας».

Επτά δημοσιογραφικές ενώσεις ζήτησαν -κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου- να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει μια κοινωνία με πολλές φωνές. Φοβούνται τις αντίθετες σκέψεις», δήλωσε ο Τουνκάι Ολκάιτο, επικεφαλής της Ένωσης Δημοσιογράφων της Τουρκίας (TGC).

Μια βασική ανησυχία μεταξύ των επικριτών του νομοσχεδίου είναι ένα άρθρο που λέει ότι όσοι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της Τουρκίας, για να δημιουργήσουν φόβο και να διαταράξουν τη δημόσια ειρήνη, θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν είπε σε συμπόσιο μέσων ενημέρωσης ότι «μόνο όσοι διαδίδουν παραπληροφόρηση και επιτίθενται στα ατομικά δικαιώματα θα νιώθουν άβολα με αυτούς τους κανονισμούς».

«Η αλήθεια ωθείται στο παρασκήνιο, συγκαλύπτεται και επισκιάζεται από ψεύτικες ειδήσεις και ψευδείς πληροφορίες, κείμενα φαντασίας, βίντεο μοντάζ και φωτογραφίες που παράγονται πίσω από ένα γραφείο», είπε.
Το νομοσχέδιο θα αφορά επίσης στα ψηφιακά μέσα, στα οποία θα ισχύουν οι ίδιοι κανονισμοί με τα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αυξανόμενη πίεση ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν φθίνουσα υποστήριξη στον Ερντογάν και το AKP.

Το νομοσχέδιο αντικαθιστά έναν νόμο που εγκρίθηκε πριν από δύο χρόνια και παρείχε στις αρχές το δικαίωμα της στενότερης εποπτείας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη δυνατότητα να αφαίρεσης περιεχομένου από ιστότοπους.

Μετά από μια σειρά από εξαγορές και δεκάδες «λουκέτα», η συντριπτική πλειονότητα των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας είναι φιλοκυβερνητική.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα