

Πάνω από 150 Τούρκοι και διεθνείς διασώστες έχουν κινητοποιηθεί για τη διάσωση ενός Αμερικανού σπηλαιολόγου που βρίσκεται βαριά άρρωστος πάνω από 1.000 μέτρα κάτω από τη γη σε ένα σπήλαιο στη νότια Τουρκία.
Σύμφωνα με την τουρκική σπηλαιολογική ομοσπονδία, ο Μαρκ Ντίκι, 40 ετών, εξερευνούσε ένα σπήλαιο βάθους 1.276 μέτρων μαζί με μια διεθνή ομάδα ερευνητών, όταν αυτός υπέστη εσωτερική αιμορραγία.
Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, τα 12 υπόλοιπα μέλη της ομάδας ειδοποίησαν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης την Κυριακή για την κατάσταση της υγείας του Ντίκι και οι επιχειρήσεις διάσωσης μπόρεσαν να ξεκινήσουν προχθές Τρίτη, και του χορηγήθηκαν φιάλες αίματος.
Ο Μαρκ Ντίκι βρισκόταν στα 1.120 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης όταν αρρώστησε και “τέθηκε υπό παρακολούθηση στη βάση” της αποστολής μερικές δεκάδες μέτρα ψηλότερα, στα 1.040 μέτρα κάτω από τη γη, ανέφερε η τουρκική σπηλαιολογική ομοσπονδία, διευκρινίζοντας ότι επιχειρεί σε συντονισμό με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία σπηλαιολογικών διασώσεων (ECRA) και την AFAD.
“Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις σπηλαιολογικές ομάδες διάσωσης, η κατάσταση υγείας του Μαρκ σταθεροποιείται”, τόνισε η ομοσπονδία χθες το βράδυ. “Η αιμορραγία έχει σταματήσει και μπορεί να περπατήσει υποβοηθούμενος, αλλά δεν είναι δυνατό να μεταφερθεί εκτός σπηλαίου χωρίς φορείο”.
Η δυσκολία λοιπόν έγκειται στο να κατέβει ένα φορείο στη βάση της αποστολής της ομάδας μέσα στο σπήλαιο για την ανύψωση του φορείου και την ασφαλή μεταφορά του σπηλαιολόγου.
“Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν να τοποθετούν σχοινιά μέσα στη σπηλιά για να σηκώσουν το φορείο. Η μεταφορά του Μαρκ αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ώρες”, διευκρινίζει η ομοσπονδία.
Ο σπηλαιολόγος θα μεταφερθεί προσωρινά στα 700 μέτρα κάτω από τη γη, αφού διαπλατυνθούν τα πιο στενά περάσματα στο σπήλαιο για να περάσει το φορείο.
Αυτή η επιχείρηση, η οποία κινητοποιεί περισσότερους από 150 διασώστες εκπαιδευμένους στη σπηλαιολογία, θα μπορούσε να διαρκέσει “αρκετές ημέρες” σύμφωνα με την ομοσπονδία, η οποία σημειώνει ότι χρειάζονται “υπό κανονικές συνθήκες περίπου δεκαπέντε ώρες” για να επιστρέψει στην επιφάνεια από το στρατόπεδο βάσης.
Το σπήλαιο Μόρτσα, είναι το τρίτο βαθύτερο σπήλαιο στην Τουρκία στο οροπέδιο Τάσελι στην επαρχία της Μερσίνης (νότια), αναφέρει στον ιστότοπό της η τουρκική σπηλαιολογική ομοσπονδία
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Συλλυπητήρια Πούτιν για Πάπα Φραγκίσκο: Μεταφέρω σε όλο τον Καθολικό κλήρο τη συμπαράσταση και στήριξή μου
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν εξέφρασε τα τα συλλυπητήρια του για την εκδημία του.
Ντόναλντ Τραμπ – Μάρκο Ρούμπιο: Αναπαύσου εν ειρήνη Πάπα Φραγκίσκε
Μετά την ολιγόλογη ανάρτηση «Ας αναπαυθεί εν ειρήνη» του Λευκού Οίκου στο Χ, ο.
Ισραήλ: Ο επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας κατηγορεί τον Νετανιάχου για «προσωπική πίστη» – Νετανιάχου: «Λέει ψέματα»
Ο επικεφαλής των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας, του Σιν Μπετ, που παύθηκε από τον.
Τα σενάρια για τη διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου – Οι καρδινάλιοι που θεωρούνται επικρατέστεροι υποψήφιοι
Μια δημοφιλής ρήση στους κύκλους του Βατικανού είναι ότι αν «μπαίνεις σε ένα κονκλάβιο.